Публикация

Новият управител на НЗОК обеща да работи в тясно сътрудничество с Българския фармацевтичен съюз

Новият управител на НЗОК обеща да работи в тясно сътрудничество с Българския фармацевтичен съюз

Комисията по здравеопазване в Народното събрание ще предложи на парламента кандидатурата на проф. Петко Салчев за нов управител на НЗОК. Мандатът на д-р Дечо Дечев изтече.


По време на изслушването на проф. Салчев в комисията той заяви своите приоритети, като

налагането на прогенеричната лекарствена политика, за да има повече лекарства за по-малко пари

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, която присъства на изслушването, зададе два въпроса към бъдещия управител на касата.


Първият бе за въвеждането на пилотни проекти за фармацевтични консултации за осигуряването на рационална лекарствена употреба, предотвратяване на нежелани лекарствени взаимодействия и по-добро спазване на предписаната терапия.


Фактите сочат, че

50% от хронично болните пациенти приемат неправилно лекарствата

които са им изписани правилно. Фармацевтите, като най-достъпните здравни специалисти, могат да променят това – с подходящи консултации да коригират често допусканите грешки при прием на лекарства. В много европейски държави това е установена работеща практика. Нещо повече чрез по-рационалния прием се спестяват до 20% от разходите.


Проф. Петко Салчев заяви, че след избора му за управител на НЗОК е готов да обсъди въвеждането на подобни проекти в България и генерирането на доказателствен материал, който дългосрочно да прерасне в нова фармацевтична услуга.


Проф. Стоименова зададе и въпрос за

събирането на данни от проследяване на ефекта на новите лекарствени терапии

Важно е, подчерта тя, по какъв начин НЗОК ще вземе предвид тези данни при заплащането на разходите за лекарства. За съжаление към момента все още няма обратна връзка, но този процес се проследява чрез проверки от изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и бъдещият управител на касата отговори, че е готов да коментира различни механизми на заплащане в зависимост от резултатите от проверките.


Проф. Петко Салчев потвърди готовността си да работи в тясно сътрудничество с Българския фармацевтичен съюз, чийто членове - магистър-фармацевти, са над 6500 в цялата страна и над 80 на сто от тях работят в аптеки като най-достъпните медицински специалисти.

Коментари