Публикация

Три деца с положителни проби за коронавирус

Три деца с положителни проби за коронавирус

Възрастта на хората, които са заразени с коронавирус у нас, е в голям диапазон - от 4 до 77 години.


Това съобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА, по време на брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин.

До момента в страната ни са доказани 23 случая на COVID-19

„Сред заразените има и три деца – на 4, 7 и 11 години. Те не са болни и нямат симптоми за заболяване, те са контактни лица и ще са под домашна карантина“, посочи проф. Мутафчийски.


Той подчерта, че

в света ситуацията се развива доста динамично, особено в Европа

134 хиляди са случаите към тази сутрин. Новите са 8389 само за денонощието. Смъртните случаи са 4983. 70 хиляди са се възстановили от заболяването. 

В региона около нас ситуацията също е динамична. България регистрира 16 положителни случаи за едно денонощие. Словения потвърди 42 случая, Хърватия - 8, Сърбия - 6, Северна Македония - 2, Румъния – 15, Гърция – 12, Босна и Херцеговина - 4, Албания - 5, където има и един починал от вчера. Италия вече надмина 15 хиляди случая, Иран има 10 000 случая. Северна Корея са близо 8 000 случая, коментира проф. Мутафчийски.

От големите държави в Европа – в Испания има над 3000 случая, Франция - 2800, Германия – 2700, Швейцария - 868, Норвегия - 800, Япония – 691, Швеция – 687.

Динамиката е в цяла Европа и в света, докато в Китай регистрираха само 21 нови случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там. В Европа все още няма тенденция дори за задържане на броя на случаите, изтъкна генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

„На вчерашното извънредно заседание на Министерския съвет докладвахме на правителството за динамичната обстановка и за предприетите мерки в Европа, които в доста страни започват да наподобяват мерките в Китай. Още на 3 март Световната здравна организация оцени, че единствените правилни мерки досега, които дават резултат и наистина могат да се отчетат като положителни, са тези на Китай и се препоръчва да бъдат реплицирани, а именно ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолирането. Това е мотото, под което протече и вчерашното заседание“, подчерта проф. Мутафчийски.

Натрупахме достатъчно наблюдения. Още от началото на създаването на щаба се обяви и апелирахме към гражданите, които пристигат от рискови дестинации, че трябва да проявят голяма гражданска отговорност и съвест и да останат самоизолирани вкъщи. Имаме многобройни сигнали за масово нарушаване на домашната карантина. Една от причините за разрастване на епидемията при семейството, настанено в „Пирогов“, е едно празненство, където са присъствали 24 души и само за вчера 11 души са потвърдени като положителни, плюс двамата заболели от „Пирогов“, от които жената почина, а мъжът е в критично състояние, каза още началникът на ВМА.

Коментари