Публикация

Извънредно положение за месец заради коронавируса

Извънредно положение за месец заради коронавируса

Парламентът прие предлаганото от Министерския съвет извънредно положение в страната заради коронавируса. То ще продължи един месец - от 13 март до 13 април.
Решението беше взето с 201 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“.


Преди депутатите да гласуват предложението началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски обобщи ситуацията пред депутатите и подчерта, че всички държави в ЕС са станали жертва на епидемията.


Проф. Мутафчийски изтъкна, че

в страната са тествани общо 1400 души

Установени са 23 положителни случая, като само за вчера те са 16. Вече има и един смъртен случай.

Вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване. 11 лица от вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в „Пирогов“. Имаме три гнезда на инфекции, които са независими едно от друго - Плевен, София, Габрово. При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки. В тази ситуация едва ли половинчати мерки могат да дадат резултат, смята началникът на ВМА.

„Развълнуван съм и съм горд от българския парламент, че в един тежък момент можем да преодоляваме не само противоречия, но и да показваме, че мислим за народа си, всеки с неговата възможност“, заяви от парламентарната трибуна веднага след гласуването на предложението премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ.


Първоначално предложението на правителството е било за безсрочно положение. Управляващите обаче са подкрепили искането на БСП извънредното продължение да продължи един месец.


Премиерът Бойко Борисов заяви пред депутатите в пленарната зала, че трябва да се вземат всички възможни мерки за ограничаването на разпространението на заразата. Той посочи, че досега всички случаите са били единични. Вече обаче според него става дума за бактериална война, става дума за вирус, който нанася големи поражения.
Премиерът каза също, че трябва да се мисли за актуализация на бюджета и за въвеждане на стимули за лекарите и медицински сестри, които са в болниците.


Министър-председателят отбеляза, че ако кризата се задълбочи, загубите за страната ни ще бъдат около 3 милиарда лева.

Мерките

Мерките ще бъдат конкретизирани до края на седмицата. От изказването на премиера стана ясно, че те ще включват ограничаване на пътуванията, затваряне на училища, университети, увеселителни заведения, както и глоби за нарушилите карантината.

Коментари