Публикация

Още идеи за подмладяването

Мечтата за по-дълъг живот е част от самия него. За съжаление хората се замислят за това, чак когато годините понапреднат... А никой не желае залезът на живота да бъде равнозначен на болести, лекарства, страдания.


Има неща, които не изискват нито средства, нито време, но могат да ни доближат именно до желаното душевно и физическо равновесие в годините, когато искаме да се насладим пълноценно на постигнатото през активния живот – и в обществен, и в личен план.

Танцът на младостта
Както е известно, възрастните хора страдат често заради постепенната загуба на чувството за равновесие -  походката им става неуверена, а рискът от падане все по-висок.

Танцовата терапия е методът, който учени от университета в Мисури предлагат за справяне с проблема. След 40-годишна възраст заниманията с танци са силно препоръчителни, твърдят те, като визират най-лесните вариации на класическата хореография. Важното е, че тези движения тренират функциите на организма, осигуряващи доброто равновесие. Танците поддържат баланса между мускулите, нервите и главния мозък. Редовните минути за танци намаляват значително риска от падане в напреднала възраст, независимо кога са започнали заниманията.

Известно е, че едно падане при възрастните хора обикновено води до счупвания, залежаване, трудно възстановяване. Лекарите посочват, че  костната плътност при практикуващите танци се увеличава, а походката става по-уверена и устойчива.

Артрит или бягане?
Вече години медиците не постигат единомислие за джогинга и другите видове активни  физически упражнения. Казват, че са полезни за сърдечно-съдовата система, но натоварванията за костите и ставите може да доведат до травми. Немалко ортопеди твърдят, че от бягането при възрастните хора се развива артрит.
Екип американски лекари-ревматолози от Станфорд се заели да изяснят по експериментален път как точно стоят нещата. В продължение на 21 години те наблюдавали няколкостотин доброволци на възраст над 50 години. Сред тях имало активни любители на джогинга, както и предпочитащи да се движат колкото може по-малко. Всяка година те попълвали специални анкети и преминавали обстойни прегледи.

Резултатите показали, че по всички изследвани параметри бягащите са по-здрави. Смъртността при тях била 15%, а при слабоподвижните – 37%. При това опорно-двигателният апарат при тези, които бягали редовно, също бил в много по-добро състояние, отколкото при любителите на дивана пред телевизора. Сърдечно-съдовите проблеми били забележимо по-редки дори при бягащите само от време на време. Затова съветът на екипа е – започнете да ходите, а после постепенно и да бягате във всяка възраст.

Организмът се подмладява и без стволови клетки

Данни за това има, поне що се отнася до мускулите на скелета, които представляват 40% от телесната маса. Дискусията за ефективността, безопасността, етичната страна при използването на стволови клетки продължава в научните среди. В същото време се появяват данни, че организмът е способен да се подмладява и без тяхна помощ.

Датски учени от университета в Копенхаген доказаха, че мускулите могат да се възстановяват /което всъщност е подмладяване/ с помощта на фермент, наречен митоген активируема протеинкиназа - МАПК.
В експеримента участвали две групи мъже – „млада” със средна възраст 22,5 години и „стара” със средна възраст 71,3 години. В началото на доброволците била направена биопсия на четириглавия бедрен мускул. След което им било поставено фиксиращо устройство, за да остане този мускул неподвижен.

Както е известно, неподвижните мускули атрофират, което и станало след 2 седмици. След това всички участници преминали комплекс възстановителни силови упражнения и отново била направена биопсия – на третия ден и след месец.

Анализът на тъканните проби показал, че отначало „младата” група имала два пъти повече стволови клетки. След две седмици на неподвижност разликата се увеличила до 4 пъти. Но след малко повече от три седмици тренировки мускулната тъкан и при двете групи се възстановила напълно.

Поглед в бъдещето

При слаба подвижност мускулната тъкан атрофира и обмяната на веществата се забавя. В резултат на това организмът започва в рамките на всеки следващи 10 години да изразходва 10% по-малко енергия. Т.е. – на 50 години например изразходваме 30% по-малко енергия, отколкото на 20. Неизползваните калории се превръщат в мазнини, чието натрупване е фактор за ендокринни, сърдечно-съдови и други заболявания – де факто това означава стареене на организма.

Според специалистите активността на фермента МАПК се контролира от редовното движение, каквото е и предназначението на мускулите. Това е поредно напомняне за това, че във всяка възраст, но особено в по-напредналата, движението е много необходимо, защото помага за възстановяване на мускулната тъкан.

Същевременно изследователите установили, че средностатистически жител на голям град изразходва 30-40 калории по-малко от необходимото за запазване на добрата физическа форма, а оттам и на младостта. А тези калории могат да се изгорят за десетина минути бързо ходене.

По-малко телевизия!
Оказва се, че отказът от часовете пред синия екран също е фактор за подмладяването. Преди време експерти от Калифорнийския университет установиха, че всеки час пред телевизора повишава риска от преждевременна смърт с 11%. Противно на разпространеното мнение, не подрастващите са най-активните телеманиаци, а именно хората над 65 години. При това, според специално проучване, те не получават и особено удоволствие от това занимание. Така че си заслужава човек да се замисли  - толкова ли са му нужни часовете телевизия всеки ден.

Коментари