Публикация

Фармацевтичният съюз събира сигнали за недостиг на лекарства, отказ от складове и промяна на търговските условия

Фармацевтичният съюз събира сигнали за недостиг на лекарства, отказ от складове и промяна на търговските условия

Има запаси от лекарства, няма място за паника, заяви председателят на съсловната организация в отворено писмо до фармацевтите

Скъпи фармацевти,

Благодарим на всички вас за професионалното и социално отговорно поведение в извънредното положение, въведено във връзка със ситуацията, породена около пандемията от COVID-19.

Сигурни сме, че българското обществото също го оценява.

 

Вършейки си работата отговорно, подложени на огромно напрежение, в пряк контакт с пациентите си всеки ден, вие ежедневно доказвате на всички колко е важна социалната роля на фармацевтите като най-достъпните медицински специалисти.

Хората оценяват, че българските фармацевти не се поддават на внушения, истерия и психоза и са до тях в този труден момент. Рано или късно ще се разбере обществено опасното поведение на

хора, които в желанието си да се изявят в медиите, създават допълнително напрежение,

преследвайки собствени интереси.

 

Българският фармацевтичен съюз е включен в комуникация с отговорните фактори в сферата на здравеопазването - Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, други държавни институции, притежатели на разрешения за употреба на лекарства, търговци на едро и др., и имаме уверението, че засега място за паника няма. Бяхме уверени, че 

независимо от временния недостиг на някои лекарствени продукти, към момента има запаси

и недостиг в близко бъдеще не се предвижда.

Ситуацията е динамична и при всяка промяна ще се реагира своевременно. Ето защо е необходимо да реагираме като едно съсловие, обединено в усилията си да осигурим най-добрата грижа за българските граждани. Споделяйте за проблеми, нужди и въпроси, за решаването на които са нужни усилия на централно ниво.

 

Информирайте ни какви откази получавате от складовете за търговия на едро,

както и промяна на търговските условия, като моля да посочите контакт за обратна връзка и за кой регион се отнася информацията.

Не се колебайте да се свържете с офиса на Българския фармацевтичен съюз, който продължава да работи на пълни обороти, дори ако не сте сигурни, че проблемите, които ще споделите са в нашата компетенция.

 

Именно в този труден за нацията момент българските граждани повече от всякога имат нужда от своите лични фармацевти, които професионално, спокойно и уверено да ги информират как да се предпазят от разпространението на COVID-19, как да приемат правилно лекарствените продукти и останалите продукти със значение за здравето и как да имат социално отговорно поведение.

 

С уважение,

Проф. Асена Стоименова, председател на УС на БФС

Mаг.- фарм. Димитър Маринов, главен секретар на БФС (+359 889 519 647)

 

Коментари