Публикация

51 са вече доказаните случаи на коронавирус у нас

51 са вече доказаните случаи на коронавирус у нас

В страната има 8 нови случая на COVID-19. Така общият брой на регистрираните с коронавирус инфекция у нас е 51, от които двама са починали.


Това обяви генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб, по време на брифинг.


Във ВМА са направени 83 проби. На базата на тези проби са установени 6 заразени пациенти. В Националната лаборатория са извършени 51 проби, две от тях са дали положителни резултати. Във Варна са направени 12 проби, като положителният резултат на една от тях е потвърдена и от референтната лаборатория в София. В Стара Загора са направени 16 проби, всичките са отрицателни.

Към момента във ВМА са настанени 10 пациенти

в Белодробната болница - 5, в УМБАЛСМ „Пирогов“ - 1, в УМБАЛ „Александровска болница“ - 1, в Плевен са 4-ма, в Габрово - 2-ма, и във Варна - 1.

Генерал-майор Мутафчийски сподели пътя на варненския пациент, чиято проба беше отчетена като положителна:

В разгара на епидемията в Италия хваща самолета от Варна след 10 март и отива в Бергамо - в центъра на епидемията. От Бергамо отива в Барселона и оттам се прибира в София и след това със сухопътен транспорт се прибира във Варна. Ето за това говорим драги, дами и господа. Слава Богу, след като се е прибрал, веднага се е явил в болница, най-вероятно след като е разбрал за какви мерки става въпрос.

Той увери, че всички болници, в които има настанени пациенти с COVID-19, функционират нормално.

Спират се полетите от Италия и Испания

Междувременно на брифинг министърът на транспорта Росен Желязков съобщи, че по отношение на въздушния транспорт се въвежда ограничение от 24:00 часа във вторник за полети от Италия и Испания.


„След този период има организация с „България Ер“ да се осигурят полети - при необходимост, до Италия и до Испания, за да могат наши сънародници да се приберат“, поясни министърът, цитиран от БНР.


Всеки полет, кацащ в България, ще е прецизно сепариран.


По отношение на сухопътния транспорт ще се гарантира спокойното и свободното преминаване на стоки. Група от тежки превозни средства ще бъдат групирани и конвоирани. Целта е за определен период от време да напуснат страната. Трябва да се осигурят доставките на стоки за България и свободното преминаване на транзитния трафик.


В БДЖ не се планира редуцирането на влакове.
С превозвачите и с кметовете ще се направи преценка за транспортната схема на автобусния състав и да се редуцират линии, ако се налага.

Коментари