Публикация

Проф. Асена Стоименова: Безпрецедентен натиск върху фармацевтите - риск от зараза, прокурорски проверки и презапасяване от пациентите

Проф. Асена Стоименова: Безпрецедентен натиск върху фармацевтите  - риск от зараза, прокурорски проверки и презапасяване от пациентите

Писмо на председателя на БФС до премиера Борисов, председателя на Националния кризисен щаб ген. Мутавчийски и здравния министър Кирил Ананиев

Българските магистър-фармацевти отдаваме своето уважение към лекарите и медицинските сестри, които са водещи в предотвратяването на разпространението на COVID-19 и лечението на заразените пациенти. Ние, фармацевтите сме редом с вас на предната линия в борбата с вируса и много често сме първите, които контактуват с потенциалните вирусоносители. Фармацевтите, според определението на Световната здравна организация са най-достъпните медицински специалисти. Те са професионалистите, които са натоварени в този тежък момент за България и света да осиуряват необходимите лекарствени продукти, медицински изделия, информация за предотвратяване на разпространението на COVID-19 и да имат отговорно социално поведение.

Недалечното ни минало доведе до принизяване на професията на фармацевта до търговия с лекарства, но днес

повече от всякога е важно системата на здравеопазване да оцени по достойнство социалната функция на фармацевтите

като медицински специалисти.

 

Магистър-фармацевтите в България са медицински специалисти не само по силата на закона, но и заради силата на избора си за професионална реализация в аптеките. Днес на предната линия в битката с COVID-19 са тъкмо аптеките - здравни заведения съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а не обикновени търговски обекти.

 

С разрастването на епидемията в последните дни, аптеките като търговски обекти, реализират повишени обороти, но на цена, за която не се говори. Цената е

тежки условия на извънреден труд, физическа и психическа умора, значително забавяне на доставките от търговците на едро

и най-вече бремето на невъзможността фармацевтите да посрещнат нуждите на населението от някои лекарствени и други продукти в условията на епидемия.

Ежедневно в аптеките българските фармацевти поемат риска да бъдат заразени и да разпространяват вируса, ако не бъдат взети подходящи мерки и средства за индивидуална защита като грижа за тях.

Осигуряването на лични предпазни средства за магистър-фармацевтите е абсолютно наложително

Тъкмо защото фармацевтите ежедневно обслужват българските граждани в този труден за всички ни момент, е въпрос на уважение, израз на добра воля и позитивен знак за еволюция в управленското мислене, но преди всичко е спешна мярка за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на COVID-19. Аптеките, магазините за хранителни стоки и бензиностанциите са единствените търговски обекти, които продължават да обслужват населението.

 

Към сложната епидемична обстановка, притесненията на българските граждани дали ще успеят да се снабдят с необходимите им лекарствени и други продукти, извънредния труд и усилия от страна на фармацевтите се прибавят и проверките по разпореждане на прокуратурата, които също са част от ежедневието в аптеките.

Като изразявам увереност, че тези проверки ще бъдат проведени по начин, който не възпрепятства лекарствоснабдителния процес в този труден момент,

апелирам към колегите да оказват съдействие на контролните органи,

така че те да не компрометират ефективността на разпоредените мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

 

Към българските граждани се обръщам с апел да бъдат търпеливи и отговорни към собственото си здраве и това на другите около тях, когато изчакват реда си в аптеките, да проявяват разбиране, ако станат свидетели на проверки от контролните органи и да им съдействат. Да не се  презапасяват с лекарствени продукти и да спазват указанията, дадени им от личните лекари и доверените фармацевти. Да обръщат внимание на всеки симптом, който би могъл да бъде съмнителен за инфекция с COVID-19 и своевременно да потърсят медицинска помощ.

 

Сега повече от всякога е необходимо да бъдем отговорни към собственото си здраве и здравето на другите.

Необходимо е да оценим усилията на българските фармацевти, извънредния им труд и да ги подкрепим

– със законодателни мерки, с осигуряване на лични предпазни средства, с обективност и експедитивност на безспорно необходимия контрол,  с разбиране и добра дума.

Българските магистър-фармацевти ще ви отвърнат с безрезервна подкрепа в ограничаването на COVID-19, като най-достъпните медицински специалисти редом с лекари и медицински сестри и с достойна служба в полза на общественото здраве.

Коментари

Проф. Стоименова, не забравяйте, че в аптеките има помощник-фармацевти и технически персонал, повече на брой от магистрите! Всички са еднакво изложени на риск, без значение от дипломата! Работете с БАПФ. Сега има нужда от обединение и съвместни действия!

Благодаря, за хубавите думи на г-жа Стоименова и на съюза.

16.03.20г,ген. Мутафчийски ни изкара алчни търговци, спекуланти, които продават на килограм-лекарства и други"щуротии", на горкия и заблуден потребител, всички колеги се ядосахме много.Очаквахме вашата реакция в медиите. Днес 17.03.20.,гледах участието на г-жа Стоименова и думите на генерала,донякъде добре. Но защо сега ще трябва да вършим голяма част от работата на личния лекар, при усливие, че в България няма създадена електронна рецепта. Първо я въведете, после искайте това да е наш ангажимент. Разбирам, условията са кризисни, но каква е логиката пациентите да не се струпват пред кабинетите, а да правят навалица пред аптеките. Не съм съгласна. Кой ще ни плати тази отговорност?! Защо се измества фокуса, ежедневно хората търсят-маски, ръкавици, спиртове, а то няма в складовете. 
Благодаря за вниманието. 
маг. фарм. Лора Тосева