Публикация

Статините намаляват риска и от артрит

Медикаментите, приемани от милиони пациенти, за намаляване на холестерола могат да намалят риска и от артрит.


Редовният прием на статини намалява вероятността от развитие на проблеми с костите и ставите почти наполовина, твърдят израелски учени.
 
Откритието е от жизненоважно значение, защото досега няма лек за артрита и съществуващите терапии могат да причинят инфаркт и инсулт.

Специалистите анализирали данните за почти два милиона пациенти без артрит, които започнали да приемат статини за намаляване на холестерола.

Тези, които вземали лекарствата редовно били с 42 на сто по-малко застрашени от  ревматоиден артрит, отколкото хората, които ги приемали само от време на време.

Учените са установили, че колкото по-млади са пациентите, когато започвали да вземат статини, толкова по- голяма е ползата за техните стави.

Връзката оставала силна, дори когато се вземат предвид фактори като възраст и други здравословни проблеми, пише PLoS Medicine.

Ревматоидният артрит се среща по-често при жените и се появява, когато имунната система атакува ставите, което причинява скованост, болка и подуване.

Проучването показва, че статините имат малък ефект върху остеоартрита - най-честата форма на заболяването - при което проблемите не са причинени от имунната система, а се появяват при износване на хрущялите.

Изследователите смятат, че статините помагат при артрит, тъй като предотвратяват възпаленията.

Ако предстоящите проучвания докажат ползите на статините при лечението и на артрит, един ден тези медикаменти ще могат да се използват за предотвратяване на заболяването при предразположените към него пациенти.

Коментари