Публикация

COVID-19 - какво трябва да знаят диабетиците

COVID-19 - какво трябва да знаят диабетиците

Д-р Ан Л. Питърс

 

Текстът е публикуван първоначално на http://covidresource-bg.org - една инициатива на лекари и преводачи, обединили усилията си за бързо и адекватно популяризиране на медицинска информация, свързана с новия коронавирус. 

 

Обаждат ми се много мои пациенти диабетици, които разбираемо са разтревожени за COVID-19 и риска за себе си, затова помислих, че това ще бъде важна тема, която да обсъдим. 

 

Не съм инфекционистка, затова няма да говоря конкретно за вируса, въпреки че се опитвам да се информирам за литературата, за да мога да помогна на пациентите ни да избегнат заразяване.  Всяка вечер търся публикувани проучвания, а после преглеждам препоръките на Центъра за контрол на заболяванията. Искам да разбера каква информация достига до пациентите и да следвам препоръките, за да им помогна да не се разболеят.

 

Хората често чуват, че диабетът е рисков фактор за най-лошия изход – смърт. Разбираемо е, че това плаши диабетиците. Какво знаем за инфекциите при диабетиците?

Няма еднозначни отговори

Литературата е донякъде противоречива, а не правим рандомизирани контролирани проучвания в тази област. Като цяло литературата показва, че инфекциите при диабетиците са донякъде по-често срещани, отколкото при хората, които не страдат от диабет, а изходът често може да е по-лош. Също така знаем, че когато си болен, може да ти е по-трудно да контролираш диабета си.

 

Самият факт, че си болен може да повиши инсулиновата резистентност и нивата на кръвната захар. Ако пациентът повръща и не може да задържи храна и течности, това може да доведе до спад на нивата на кръвната захар и до различни проблеми в контрола на диабета. Когато става въпрос за инфекции при диабетиците, стремежът ни е както да предотвратим инфекциите, така и, очевидно, да помогнем на диабетиците, ако срещат проблеми с гликемичния контрол, когато се заразят.

 

На много въпроси нямаме отговор. Не знаем дали има разлики в броя на заразените между хората с диабет тип 1 или тип 2 например, или пък дали пациентите с гликиран хемоглобин (А1с) < 7% прекарват инфекцията по-леко или по-тежко от пациентите с А1с 10%.

 

Информацията за COVID-19, с която разполагаме, показва, че съпътстващите заболявания като сърдечно-съдови и белодробни влошават прогнозата. Това, което не ни е известно, е рискът при здрав, млад човек без съпътстващи заболявания и с добре контролиран диабет.

Как да се подготвите за COVID-19

Опитвам се да говоря реалистично и да вдъхвам утеха, когато мога, а също и да помагам на хората да бъдат подготвени, за да успяват да контролират диабета си, когато са болни. Всички диабетици трябва да се подготвят. Освен онова, което всички сме чували за социалното дистанциране, миенето на ръцете и всички мерки, които трябва да спазваме, диабетиците трябва да се погрижат да разполагат с колкото може по-големи количества от медикаментите си.

 

Най-добре би било пациентите да могат да получат допълнителни количества по издадените им рецепти, за да разполагат със запас от лекарства, но за мнозина това не е възможно. Ние в качеството на лекари трябва да се погрижим, когато издаваме рецепти и ги подновяваме, да подновим рецептите на пациентите за колкото се може повече пъти, за да могат да продължат да получават медикаментите си.

 

Полезно е лекарствата да могат да се доставят по пощата, така че пациентите да избегнат отиването лично до аптеката. Ако наистина възникне епидемия и броят на болните стане прекалено голям, така че здравните работници да не могат да поемат всички, диабетиците, които приемат инсулин, трябва да помнят, че винаги могат да се снабдят с флакони с NPH и обикновен инсулин в Walmart без рецепта.

Какво трябва да имат подръка диабетиците

Не искам никой да остане без инсулин, защото не може да стигне до лекаря си през този период. В идеалния случай всички ще бъдат подготвени и ще разполагат с достатъчен запас от приеманите от тях медикаменти, но винаги е добре да имаме резервен план.

Освен медикаментите, пациентите трябва да се погрижат да разполагат с глюкомер и тест ленти у дома, дори да им е поставено устройство за постоянно глюкозно мониториране, за да могат да измерват нивата на кръвната си захар, ако се разболеят.

Най-добре е правилата, които важат при разболяване, да бъдат обяснени на всеки пациент, но пациентите трябва най-малкото да бъдат посъветвани да разполагат както с несъдържащи захар, така и със сладки течности у дома, като ябълков сок или подсладени безалкохолни напитки. Добре е също да имате подръка електролитни таблетки и бульон. Пациентите трябва да разполагат с необходимото количество течности, независимо дали такива, които съдържат въглехидрати, или не.  Освен това хората трябва да се запасят с трайни продукти като консерви, за да могат да се хранят така, че да поддържат здравословни нива на кръвната захар.

 

Диабетиците не трябва да забравят да се грижат за себе си, като имат предвид, че промените в начина на живот, стреса и болестите могат да повлияят по различни начини върху нивата на кръвната захар. Обикновено те се повишават, но понякога се понижават. Важно е да имат предвид нивата на кръвната си захар, да ги следят и да правят необходимите корекции, за да поддържат нормални стойности.

 

Ние като лекари трябва да се уверим, че пациентите ни разполагат с достатъчен запас от необходимите им медикаменти, с достатъчни източници на прости въглехидрати, ако са инсулинозависими и/или приемат сулфонилуреен препарат, за избягване и корекция на хипогликемии, както и че са подготвени с план в случай на заболяване, за да могат да контролират диабета си, когато са болни.

 

На последно място, всички пациенти трябва да имат всички необходими имунизации срещу предотвратими болести. Много от тях все още нямат всички необходими ваксини и трябва да се постараем да обсъдим това с пациентите, когато идват при нас. Живеем в несигурно време, но можем да подобрим живота на пациентите си, като проявим спокойствие, информирани сме и откликваме на менящите се обстоятелства.

 

Д-р Ан Л. Питърс е професор по медицина в Медицинска школа „Кек“ на Южнокалифорнийския университет (USC) и директор на клиничните програми за контрол на диабета към университета. Има над 200 публикувани статии, обзори на научна литература и абстракти, а също така е автор на три книги за диабета и е участвала в над 40 научни изследвания. Била е лектор в над 400 международни програми и е член на много комисии в няколко професионални организации. 

 

Medscape Diabetes © 2020  WebMD, LLC 

Всички изразени становища принадлежат лично на авторката и не отразяват непременно разбиранията на WebMD или Medscape.


Източник: https://www.medscape.com/viewarticle/926418

© Превод: Анелия Петрунова

Коментари