Публикация

Незалепващото покритие на съдовете повишава холестерола при децата?

Химикалите, използвани в незалепващото покритие на различни кухненски съдове, могат да повишат нивата на холестерола при децата, предупреждават американски учени.


Проучване установило, че подрастващите с най-високите нива на тези съединения в кръвта имали повишени стойности на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност или LDL - така наречения „лош" холестерол - в сравнение с децата с по-ниски показания.

Учените от университета в Западна Вирджиния твърдят, че откритието им не доказва, че химикалите са пряка причина за високите нива на холестерола, а показва връзка между тях, която трябва да се изследва по-задълбочено.

Изследователите разгледали два вида вещества - PFOA и PFOS, за целите на проучването, публикувано в Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Тези съединения навлизат в организма чрез питейната вода, прахта, хранителните опаковки, кърмата, кръвта от пъпната връв, пуканките от микровълнова печка и други.

Проучванията при животни показват, че PFOA могат да повлияят на черния дроб, което да доведе до промени в нивата на холестерола.

Проучването е проведено с над 12 000 деца, на които са взети кръвни проби.

Резултатите показват, че децата с високи нива на опасните вещества имали около 4,6 пункта по-висок общ и 3,8 – лош холестерол.

Коментари