Публикация

Д-р Масларски: При децата коронавирусът минава леко, без усложнения

Д-р Масларски: При децата коронавирусът минава леко, без усложнения

Най-важното, което е установено е, че няма вертикално заразяване - вирусът не се предава от майката на плода .

Това каза в предаването на Би Ти Ви "120 минути" педиатърът д-р Пламен Масларски.  Той се позова на данни от китайско изследване , при което от новородените са изследвани околоплодна течност, гърлен секрет и кръв и не са открити коронавируси. Което води до извода, че вирусът не се предава от бременната на бебето.

 

В Китай има установени два случая на COVID-19 при новородени, но не е установено с категоричност дали бебето се е заразило преди, или след раждането.

 

Децата се заразяват лесно от коронавирус, като при тях, както и при възрастните  инкубационният период е от 1 до 14 дни, средно на 5,2 ден се проявяват симптомите, обясни д-р Масларски. Самото заболяване протича между 9 и 14 дни и няма установено нито едно заболяло дете с прояви на остър респираторен синдром и поставено на апаратна вентилация. Данните са от китайско изследване върху 230 заразени деца.

Защо децата боледуват леко

 Характерно за новия вирус, който е Sars тип 2,  е, че много лесно се захваща за т.нар AC рецептори, които са разположени в долните дихателни пътища на дихателната система. За разлика от SARS и MARS вирусите, които протичат по-тежко, този коронавирус е по-инвазивен, по-бързо и агресивно заразява хората. Такива рецептори са установени и в храносмилателния тракт, затова вирусът при децата протича и с интестинални проблеми - гадене, повръщане, болки в корема. Но това важи повече за тежко протичащите случаи, обясни педиатърът. Същото е валидно и за тежките случаи при възрастните хора. Причината за това е, че такива рецептори има и в нервната система. Те блокират моторните неврони, затова едно от обясненията на дихателната недостатъчност, освен всичко друго, е да се блокират мускулите, които участват в дишането. 

При децата коронавирусът протича по-леко, защототе все още нямат тези рецептори, за които той да се захване.

обясни д-р Пламен Масларски, цитирайки мнението на известния български вирусолог - проф. Радка Аргирова.

Какво да е поведението на родителя, ако детето се зарази

Децата могат лесно да се разболеят и да станат преносител на коронавируса до по-уязвимите слоеве от населението. Съветът на педиатъра към родителите е да ограничат контактите им, да избягват посещение в лечебни заведения. Ако детето прояви описаните симптоми, да не изпадат в паника и в никакъв случай да не хукват към болница. Това, което трябва да направят, е да се обадят на лекаря, който познава и наблюдава детето им, той ще даде указания. Ако детето е жизнено, храни се, играе, то означава, че заболяването преминава леко. Правилното хранене, добрата лична хигиена и ниските нива на стрес както при детето, така и при родителя са важна част от превенцията срещу болестта.

 

 

Коментари

Невероятен човек и специалист!