Публикация

Нови мерки срещу COVID-19 - повече от двама възрастни да не се събират на откритo

Нови мерки срещу COVID-19 - повече от двама възрастни да не се събират на откритo

От Националния оперативен щаб ще предложат на министър-председателя нови мерки за ограничаване разпространението на коронавирус у нас.

До момента в страната са регистрирани 67 случая на COVID-19

Това обяви генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб, по време на брифинг.

Мерките наистина се спазват от по-голяма част от населението, но все пак трябва да има ограничение при събирането на хора на открити пространства. Това не са някакви екзотични мерки, а съвсем обосновани. Заради това ще предложим на министър-председателя да се вземе решение повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства. Това важи за опашките пред големите хранителни вериги, аптеките, банките, дрогериите, застрахователните институции, както и за държавните такива, заяви проф. Мутафчийски.

Той изтъкна, че това не се отнася за промишлените предприятия, където са дадени ясни указания и даде пример с ВМА: Академията работи на дву- и триекипен принцип. В момента работи един екип, в администрацията - също. Имаме два екипа, които са на разположение, но се намират в отпуск вкъщи, а където е възможно, се работи дистанционно. На период от една седмица се сменят. При поява на зараза - целият екип се карантинира, но администрацията продължава да работи. Така е и в клиничните отделения. Иначе мерките са абсолютно фанатични по отношение на дезинфекция, условия на труд, поддържане на лична хигиена и спазване н социална дистанция.

Няколко са вариантите и за международните шофьори, които ще бъдат предложени на правителството

„Имаме три варианта, като винаги са съобразени с това дали съответният шофьор има признаци на болест или не. Първо - пристига български шофьор, който разтоварва стоката и не се предвижда скорошно пътуване. Той остава под домашна карантина. Второ - пристига шофьор, който в рамките на 12-24 часа трябва да пътува отново. Фирмата е задължена в този период да гарантира абсолютната му социална изолация. И трето – пристига чуждестранен ТИР – след като разтовари стоката, фирмата трябва да му осигурят максимална социална изолация и не по-късно от 12 часа след това трябва да напусне страната“, поясни генерал-майор Мутафчийски.


Освен тези мерки,

Националният оперативен щаб се свърза с редица фирми, които приготвят готова храна

Повечето от фирмите разполагат с технологии за приготвяне на истинска храна, която без консерванти се приготвя с вакуум и може да е годна до 3 месеца при съхранение в хладилник. Това е добро решение. Препоръчали сме им да се свържат с фирми за онлайн поръчки и доставка по домовете, което е добро решение в по-кризисен момент, който може да настъпи. Ние трябва да сме готови с решения по този въпрос – не само храна, но и за лекарства и стоки от първа необходимост, каза още проф. Мутафчийски.

Коментари