Публикация

Бременните - податливи на коронавирус, установените случаи в страната остават 81

Бременните - податливи на коронавирус, установените случаи в страната остават 81

Към тази сутрин няма установени нови случаи на COVID-19.


Това обяви генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб, по време на брифинг.

Броят на заболелите остава 81

Приближаваме 200 хиляди случая на коронавирус в света. 7980 са случаите за изминалото денонощие. Италия има 31 500 заразени, Испания - 11 000, Германия - 9300 случая, Южна Корея има 93 нови, Китай – само 13 нови. Във Франция бе възприета нова тактика, а именно – ще се тестват само болни в тежко състояние, пристигнали в болница, защото не смогват с лаборатории и тестове. САЩ имат регистрирани 6500 случая, Швейцария - 2700. В Гърция са вече почти 400 случая, в Румъния - 217, в Словения - 275, в Турция има 51 нови и общо 198, отбеляза проф. Мутафчийски.

От снощи

специалистите от ВМА работят с първите защитни екипи, произведени от родни фирми

„Впечатленията са, че облеклата са леки, с дишаща мембрана, здрави и многократни. Тези екипи са 12 пъти по-надеждни от еднократните екипи. Имат 50 цикъла на изпиране. Капацитетът на фирмата-производител е 8000 облекла на ден. Те ще работят на пълни обороти до задоволяване на потребностите на българския пазар, да има достатъчно запаси от такива облекла“, поясни още генерал-майор Мутафчийски.

Бременните жени са податливи на заразяване с коронавирус

„В сериозната научна литература не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето. Препоръчва се раждане с Цезарово сечение, а след това при кърменето не е доказано такова предаване. Т.е. рискът на заразяване на детето е минимален или никакъв“, обясни от своя страна полк. доц. Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни заболявания към ВМА.


Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че

в Пловдив ще бъде разкрита лаборатория за изследване на COVID-19

Водят се разговори такива да отворят врати и в Бургас и Плевен.

 

Коментари