Публикация

Трима заболели от марсилска треска в Плевенско

Началните прояви на заболяването са втрисане, висока температура, отпадналост, мускулни и ставни болки.


Три случая на марсилска треска са регистрирани в Плевенска област. Заболелите са мъже на различна възраст и са от Плевен, Долна Митрополия и село Радишево, съобщи Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Според д-р Бонеслав Бонев от инспекцията поясни, че марсилската треска е остро инфекциозно заболяване с причинител Рикетсия конори. Възниква при ухапване от заразени кърлежи. Източник и преносител на инфекцията е кучешкият кърлеж.

Заразяването става посредством ухапване от кърлеж и по-рядко през конюнктивата на окото при попадане на инфекциозен материал от смачкан кърлеж.
Инкубационният (скритият) период на болестта е 3-7 дни.

Началните прояви на заболяването са втрисане, висока температура, отпадналост, мускулни и ставни болки. Очите стават влажни, а гърлото - зачервено.
На мястото на ухапването при половината заразени се появява тъмно петно, покрито с коричка, с диаметър 0,5-2 см. Към 4-ия ден се появява и характерен обрив - отначало петнист, който се разпространява по цялото тяло.

Заболяването протича по-тежко при пациенти над 65-годишна възраст. Според д-р Бонев рядко възникват усложнения като енцефалит, неврит на зрителният нерв или менингит. Лечението е антибиотично и задължително трябва да е предписано от лекар, каза още д-р Бонев.


Коментари