Публикация

Проф. Д. Енчев: Професията лекар налага морални и етични норми и този, който не иска да ги спазва, е най-добре да си хвърли дипломата

Проф. Д. Енчев: Професията лекар налага морални и етични норми и този, който не иска да ги спазва, е най-добре да си хвърли дипломата

Столичната лекарска колегия на БЛС благодари на всички лекари, които в този важен момент са на работните си места и оказват помощ на всички пациенти, дори на онези, които са със съмнение и/или COVID-19.


„Всеки от Вас показва силата и възможностите на духа и професионализма на българския лекар!
Призоваваме всички колеги да бъдат по местата си и да правят това, което Хипократовата клетва отрежда! Нека още веднъж да покажем силата на българския лекар - да е на първа линия и да помага безотказно“, отбелязват от СЛК.


В колегията са постъпили много обаждания от лекари от София, които имат желание да се отзоват във всеки един момент, за да помагат и лекуват пациенти с коронавирус.
От Столичната лекарска колегия представят едно от посланията, които са получили - на

 

водещия ортопед травматолог проф. Диян Енчев:


„Аз, Диян Енчев ортопед-травматолог и лекар от УМБАЛСМ „ Н. И.Пирогов“,
смятам че, в

създадената ситуация каква е специалността на колегите няма никакво значение

Въпреки че ми липсват познания в реанимационното лечение на болните, съм убеден, че моите базови познания ще ми помогнат за кратко време да се включа в битката и да работя като реаниматор на нивото, което е необходимо в момента.


Професията лекар налага морални и етични норми и този, който не иска да ги спазва, е най-добре да си хвърли дипломата.

Лекарската професия е преди всичко призвание. Този, който не го разбира, е по-добре да се дистанцира от нас

През целия си живот човек се сблъсква с много проблеми и трудности, претърпява много поражения и крахове. В крайна сметка живота е една безкрайна битка и единствено и само от нас зависи дали ще излезем от нея като победители или като загубили. Всеки от нас има възможността да напише своята съдба, зависи само от нас дали ще се носим по течението или не.

Ние, които сме повечето, ще защитим името на професията „лекар“

и ще застанем зад България“.

 

Коментари

Нямам нищо против да лекувам болните с ковид при налични условия на труд- предпазни средства и възможност за почивка след края на работния ден. Принудителното затваряне на колеги и друг медицински персонал в болничните отделения за неопределено дълго време е сериозна причина да се замисля. Много хора на малко площ, мизерни условия, проблеми със съня поради  шум от струпването на хората, некачествена болнична храна - това са фактори отслабващи имунитета. Със слаб имунитет затворения персонал е обречен на по-висока смърност. Какво пречи да се спазва домашна карантина в свободното време и на другия ден медикът пак отива да работи. За това може да се уреди и служебен транспорт. БЛС трябва да ни защити от дискриминацията, която оперативния щаб налага на контактните болнични медици. Ние имаме право на домашни условия на карантина, както всички други българи. Ако не се осигури това право незнам колко  доброволци ще има.

Проф. Енчев, Вие не ми отговаряте, но пребиваването със седмици или месеци на болни и персонал на малко площ нонстоп в една сграда + наличния стрес от работата ще доведе до повишена болестност и смъртност сред медицинския персонал. Хората трябва да почиват в къщи, за да имат по-добър тонус, имунитет, по-ниски нива на дистрес, т.е.  по-добър шанс да оцелеят. А за психичните и дори психиатрични  разтройства които могат да се отключат ако си 24 часа всеки ден там въттре, по-добре да не говорим. БЛС трябва да поиска от оперативния щаб да промени политиката си на принудително затваряне на медици в заразена среда.

Браво колега !ВЪЗХИЩАВАМ СЕ ОТ ТАКИВА КАТО ВАС !ВПРОЧЕМ- ПИРОГОВ ВИНАГИ ЗА МЕН Е БИЛ ЕТАЛОН ЗА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И ВИСОК МОРАЛ ПОЗНАВАМ РАБОТАТА НА ТАЗИ БОЛНИЦА ОЩЕ ОТ СТУДЕНТСКИТЕ СИ ГОДИНИ.ЗА РАЗЛИКА ОТ РАБОТЕЩИТЕ КОЛЕГИ ОТ 2-РА ГР. БОЛНИЦА ,КОИТО ОПОЗОРИХА СЪСЛОВИЕТО СЪС СВОЯ НИСЪК ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ ,ЗАЯВЯВАЙКИ,ЧЕ НЕ ЗНАЯТ КАК ДА ЛЕКУВАТ БРОНХОПНЕВМОНИЯ ,ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ОЩЕ ПРЕДИ ДА СЕ РАЗКРИЕ ИНФ ,ОТДЕЛЕНИЕ,ОЩЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ РАБОТА .ИЗБЯГАХА КАТО МИШОЦИ.ПИТАМ СЕ КАКВО СА ЛЕКУВАЛИ ПО-РАНО?АБСОЛЮТЕН ПОЗОР!

Анонимен
20 мар 2020 11:08

вярвате ли ,че някой ще си хвърли дипломата или си чешем езиците 

АМИ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ИМ Я ВЗЕМЕ!

Колега браво на Вас, но в изказванията на другите колеги не липсва морал и етика, а става въпрос за елементарна медицинска логика. Един лекар изложен на зараза поради липса на екипировка има вероятност над 80% да се зарази. При този случай той освен, че застрашава своя живот и на близките си, лишава от медицинско обслужване стотици други пациенти. А в условията на общата практика е и резервоар на инфекция е епидемиологична опашка от цели квартали.  До момента не съм чул някой да се оплакал от друго освен от ясно обособени звена с добра екипировка, които единстено да работят с пациентите с ОВИ и белодробни симптоми към момента, а не те да циркулират по всички звена на системата. Така се затварят цели отделения и болници. Пример УМБАЛ "Пълмед" Пловдив, която няма да работи поне 48 часа, а целият екип на спешното звено ще е под карантина. Не се знае и колко други колеги сме/са заразени защото не се правят проби. Но иначе се прибираме всяка вечер в домовете си и се молим да не сме заразни и дано намерим маски (обикновенни) поне за другия ден...