Публикация

Разкриваме специализирана лаборатория за изследване на COVID-19 в Инфекциозна клиника

Разкриваме специализирана лаборатория за изследване на COVID-19 в Инфекциозна клиника

Ще се предприемат бързи и спешни мерки за разкриването на лаборатория  за изследване на коронавирус  в Пловдив, съобщи  областният управител Дани Каназирева след среща с изпълнителния директор на УМБАЛ “Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов, с ректора на Медицинския университет проф. Марияна Мурждева и кмета на Пловдив Здравко Димитров. До срещата днес се стигна след  проведена поредица от разговори с председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

 

Тя ще бъде ситуирана на територията на инфекциозна клиника, обясни проф. Джамбазов, според когото ще бъде необходимо оборудване, персонал, предпазни средства.

 

Директорът на университетската болница обясни, че ще  бъде поискано от Министерството на здравеопазването да се разкрият  допълнителни легла в болницата,  ще е нужна апаратура за лечението на пациенти с тежки дихателни проблеми – специален бокс, вентилационна система и всичко, което е необходимо, за да може служителите на тази лаборатория да се чувстват защитени.

Считаме, че до две седмици при оптимални мерки и обучение на персонала, лабораторията ще може да заработи, каза проф. Джамбазов.

 

По думите на професор Марияна Мурджева, ректор на  МУ, висшето учебно заведение и специализираните лаборатории към университетската болница имат възможност да помогнат за изграждането на тази лаборатория с компетентно мнение и с доброволци-лекари ,които вече  са изявили желание да работят там.

Методиката ,ще бъде високо специализирана, базирана на ПСР-технология, каквато е в София, Варна и Стара Загора. Няма да предпочетем бързите тестове, защото не са достатъчно надеждни.

 

„Искам да апелирам, да не се всява  излишно напрежение и да предупредя, да не се съобщават резултати каквито  и да било, преди да има потвърждение от референтната лаборатория в София. Даването на каквато и да е информация е в правомощията само  на  Националния оперативен щаб. Нека да не се създават новини без  да има обявени по официален ред данни от Националния щаб", призова Каназирева

 

 

Коментари