Публикация

Лошата хигиена и стресът влошават акнето

Лошата хигиена и стресът влошават акнето

Интервю с д-р Мариета Кътева, специалист по кожни и венерически болести, „Неоклиник“ – София

Д-р Кътева, кой от двата пола е засегнат по-често от акне? Това само младежки проблем ли е?

Акнето е често срещано заболяване в младата възраст. Около 85% от младежите между 12 и 24 години имат различни по тежест прояви на акне, като са засегнати еднакво и двата пола. Във възрастта до 44 години обаче боледуват повече жени, което е свързано с хормонални нарушения.

д-р Мариета Кътева
д-р Мариета Кътева

Какви са най-честите причини за появата му? Възможно ли е да се дължи на лоша хигиена?

Акнето е заболяване на мастната жлеза и космено-мастния фоликул, което е свързано с

4 патологични отклонения: епидермална хиперпролиферация на мастния фоликул, което води до засилено вроговяване; ексесивна себумна продукция на мастните жлези; повишена активност на Propionibacterium Acnes; възпаление.

 

Факторите, които го предизвикват са:

 

 

  • генетична предразположеност - обуславя големината на мастните жлези и себумната секреция, чувствителността на рецепторите към мъжките полови хормони;
  • хормонална дисфункция - нарушен контрол и свръхпроизводство на себум, участие на рецептори и ензими, чувствителни към андрогени;
  • дейността на микробната флора - Pr. Acnes, който се свързва с рецептори на клетки, отделящи възпалителни цитокини.

Лошата хигиена влошава протичането на акнето.

Кои фактори могат да задълбочат акнето?

На първо място приемани медикаменти, неподходящо локално лечение, неподходяща козметика и неправилни грижи, стрес, грешки в диетата.

 

Грешки при акне

Слънцето – приятел или враг?

Прекомерното излагане на слънце и солариум влошават състоянието. При престой на море има първоначално леко подобрение, свързано с кератолитичния ефект на морската вода, но скоро след това настъпва трайно влошаване на състоянието.

Трябва ли пъпките да се изстискват?

От самите пациенти - не, това води до наслагване на вторична инфекция, а по-късно поява на белези. Необходимо е професионално почистване на лицето от специалист, който е обучен.

За да се подобри видът и здравето на кожата, налага ли се промяна в начина на живот, в хранителния режим? Какви трябва да са грижите?

Необходимо да се избягват храните с висок гликемичен индекс и прекалената консумация на мляко и протеини. По отношение на грижите системно да се почиства кожата с подходящи миещи продукти, да се използват козметични продукти за мазна кожа и акне.

 

Причини за акне

Кои са ефективните методи за лечение на акне? Кога е подходяща локална терапия и кога е необходимо антибиотично лечение, ами хирургична намеса?

Лечението на акнето е продължително, понякога няколко години. При тежките форми се прилага системна терапия - антибиотици, хормонална терапия и орални ретиноиди, при леките форми се използва локална терапия. Такива ефективни препарати са NiAcne гел и NiAcne крем.

 

NiAсne gel е предназначен за мазна и смесена кожа, той матира и коригира омазняването. Подпомага лечението със системни средства, не е фотосенсибилизатор, не създава бактериална резистентност. Притежава 3 синергични действия: силно противовъзпалително, антибактериално, освен това е и себорегулатор.

 

Тези ефекти се дължат на активните съставки:

 

  • Никотинамид - той обуславя противовъзпалителното действие, регулира себумното отделяне, има антибактериално действие, овлажнява кожата, липсва фотосенситивност.
  • Гликолова и салицилова киселина – имат кератолитично и комедонолитично действие, ексфолиращ ефект. Доказана клинична ефективност, не дразни кожата.

Лечение на акне

 

NiAcne крем - има същите активни съставки, използва се при дехидратирана суха и чувствителна кожа. Овлажнява влажнява и възстановява кожата, която е изсушена от прекомерно третиране.

И двата продукта се прилагат два пъти дневно след нежно почистване с почистваща пяна Sebonorm.

Коментари