Публикация

Няма ефикасно лечение срещу сутрешното гадене

Някои бременни пият джинджифилов чай, витамини или антиациди. Други опитват да се преборят със сутрешното гадене със захарни разтвори или хапчета против повръщане.


Но колкото и депресиращо да звучи, бъдещите майки само губят време и пари.
 
Учени са стигнали до заключението, че за неприятното неразположение през първите дни на бременността няма ефикасен лек.

Анализирани са данните на около 4000 жени, които са били бременни до 20-та седмица.

Всички били подложени на различни методи за облекчаване или премахване на гаденето, но на въпроса как са се почувствали, повечето жени отговорили, че лековете имали малък ефект.

Всъщност някои от така наречените средства за предпазване в действителност карали жените да се чувстват по-зле.

Джинджифилът предизвиквал киселини, например.

Единственото лечение, което имало някакъв ефект била форма на акупунктура, която използва малки електрошокове. Това намалявало сутрешното гадене при някои жени след три седмици.

Изследването, публикувано в Cochrane Database of Systematic Reviews, показва, че като цяло от различните методи има малка полза.

До 85 на сто от жените изпитват гадене по време на бременността - и половината от тях действително повръщат.

Но въпреки че сутрешното неразположение се смята, че е свързано с нарастващите нива на някои хормони, точните причини са неизвестни.

Изследвания подсказали, че сутрешното гадене всъщност може да намали риска от рак на гърдата. Американски учени открили, че тези, които страдат от неразположението са 30 на сто по-малко застрашени от болестта в сравнение с тези, които не са имали гадене.

Коментари