Публикация

HPV може да доведе до спонтанен аборт и преждевременно раждане

HPV може да доведе до спонтанен аборт и преждевременно раждане

Има риск инфектираната майка да предаде вируса на бебето по време на бременността, при раждането и по-късно. Секциото не е защитна мярка, твърди проф. Мария Малинова, 

 

Каква е честотата на HPV инфекциите в България и има увеличение на броя заразени?

Не можем да кажем, че заразените с HPV са се увеличили, защото нямаме база на сравнение с минали години. Сега имаме повече начини за диагностика и е нормално да откриваме по-голям брой хора и по-специално жени с HPV. Може да кажем обаче, че това е една от най-честите инфекции и засяга хора от различни възрасти. Най-важното е, че HPV е свързан не само с рака на маточната шийка, но и с редица други онкологични заболявания, за които малко се говори.

Около 40% от карциномите на вулвата сa свързани с HPV,

около 70% от карциномите на влагалището също се асоциират с инфекцията, както и близо 40% от карциномите на пениса и 85% от аналните карциноми. Макар злокачествените тумори на главата и шията най-често да са свързани с тютюнопушенето и алкохола, проучвания напоследък доказват, че около 25% от карциномите на устата и 35% oт карциномите на фарингс/ларингс са свързани с HPV. Всичко това говори за мащабността и последствията от една такава инфекция.

бременност и HPV

Как стоят нещата с бременните? Може ли HPV да повлияе на бремеността?

В голям процент от случаите наличието на HPV инфекция по време на бременност няма да се отрази негативно на развитието и здравословното състояние на бебето. Въпреки това няколко in vitro проучвания подкрепят хипотезата, че част от спонтанните аборти може би се причиняват от HPV, а редица изследвания свързват HPV инфекцията на плацентата с някои спонтанни аборти, генетични аномалии на плода и спонтанно преждевременно раждане. Един от основните рискове си остава предаването на инфекцията върху плода.

По какъв начин става предаването на инфекцията oт бременната жена на бебето?

Инфектираната майка може да предаде инфекцията на нейното новородено по време на бременността, раждането, перинаталния период или по-късно. Отначало HPV инфектира маточната шийка и инфекцията може да остане по време на бременността. Втората стъпка включва пренасяне на HPV инфекцията от маточната шийка в оралната мукоза на новороденото.

Tова предаване може да стане по време на раждането или чрез майчиното мляко

Вертикалното предаване става най-вече при преминаване на плода през инфектирания родов канал. Вирусът може също да се предаде при асцендираща инфекция при преждевременно пукане на околоплодния мехур. Много проучвания доказват, че майката може да предаде инфекцията на новороденото и чрез плацентата или чрез кръвта в пъпната връв. В тази връзка трябва да се знае, че секциото не предпазва от предаване на вируса от HPV-позитивна майка и не може да се ползва като превантивна мярка, тъй като инфекцията може да се предаде и по кръвен път.

Какво може да причини HPV инфекцията при бебетата и децата?

HPV инфекция може или да се изчисти или да остане тиха и да персистира дълго време в тялото на детето. Повечето от мукозните високо-рискови HPV инфекции при децата са тихи инфекции в тяхната устна кухина. Ранната проява на HPV включва развитието на папиломи. Аз съм имала случаи, когато колеги педиатри ми изпращат деца, които имат постоянно появяващи се папиломи на гърлото и в крайна сметка се оказва, че майката е носител на HPV. Говорим за малки деца от няколко месеца до 1 година. Ако обаче инфекцията остане дълго време неизлекувана в тялото на детето, след години това може да доведе до появата на различни карциноми. Това е т.нар. теория ''Троянски кон'', която намира все по-голямо приложение сред лекарите, и според която HPV може да не даде абсолютно никакви симптоми и в един момент, при отслабена имунна система, тя да е отговорна за първите стъпки за развитието на карцином.

Как се контролира HPV инфекцията по време на бременност?

Поради характера на това физиологично състояние ние сме крайно ограничени откъм възможности за повлияване на HPV. Имуностимулаторите, например, които се дават при такъв тип инфекция, също не можем да ги приложим, защото има риск да повлияем негативно на износването на плода. Единствено може да наблюдаваме бременната и след раждането да изследваме новороденото за носителство. Ето защо е толкова важно жените да посещават профилактични прегледи при акушер-гинеколог, който да ги изследва и да открие навреме наличието на HPV. Това ще им даде възможност да се излекуват преди една евентуална бременност и така да предпазят не само своето здраве, но и това на бъдещото си дете,  а и здравето на бъдещо им дете.

 

ОЩЕ ЗА СЪВРЕМЕННИТЕ СРЕДСТВА ЗА ПРОФИЛАКТИКА МОЖЕТЕ ДА НАУЧИТЕ ТУК >>>

 

Коментари