Публикация

Препоръки на СЗО за приложение на лични предпазни средства при работа с пациенти с COVID-19 инфекция

Препоръки на СЗО  за приложение на лични предпазни средства при работа с пациенти с  COVID-19 инфекция

Заболяването Корона вирус 2019 се причинява от COVID-19 вирус, който беше изолиран за първи път в град Wuhan, Китай през декември 2019 г. На 30 януари 2020 г. генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) обяви заболяването като високо рисково за разпространение в цял свят.

 

COVID-19 инфекцията беше определена като въздушно-капково заболяване, разпространяващо се чрез отделения аерозол от заразните лица. При кихане, кашляне, говор източникът на инфекцията контаминира предмети в разстояние от 1 метър около него. В последствие със замърсени ръце и предмети COVID-19 се предава и по контактно-битов път. Издръжливостта във външна среда на вируса, наличието на източници на инфекция без никаква симптоматика и масовата възприемчивост у хората улесниха бързото разпространение на COVID-19 инфекцията в обществото.

 

Защитата на медицинския персонал е от първостепенно значение при заразните заболявания. Важността на правилните лични предпазни средства и стриктното им поставяне не трябва да бъдат подценявани.

 

На показаните таблици СЗО определя какви лични предпазни средства са необходими в зависимост от работата с пациенти с COVID-19:

 

ПРИЕМЕН КАБИНЕТ

 

ЧАКАЛНЯ

covid-19

 

СТАЯ НА ПАЦИЕНТ

 

ДРУГИ ПОМЕЩЕНИЯ

 

ЛИНЕЙКИ

 

 

Прикачени файлове

Лични предпазни средства медицински персонал.docx
Лични предпазни средства медицински персонал Приемен кабинет.docx
Лични предпазни средства медицински персонал Линейка.docx

Коментари