Публикация

Проф. Николай Витанов: Ако се спазва карантината, до 2-3 месеца ще се справим

Проф. Николай Витанов: Ако се спазва карантината, до 2-3 месеца ще се справим

Учени от БАН се включват към Оперативния щаб с цел разработване на математически модели за прогнозиране на разпространението на коронавирус у нас.
Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерския съвет, съобщи БНТ.


На него бяха обявени и всички количества маски, защитни облекла, очила и калцуни, които страната ни е получила днес и се очаква да получи през следващите месеци.


Преди началото на брифинга учените от БАН имаха среща и с премиера Бойко Борисов. 


„Най-важното е да се спазва карантината. Тогава ще се разминем и няма да се стигне до италианския вариант. Аз вярвам в българския народ. Той два пъти е направил империя, мисля, че ще се справи с един вирус“, заяви проф. Николай Витанов, БАН.


Той прогнозира, че

ако карантината се задържи и не бъде „пробита“, след около три седмици ще започнем да имаме хубави новини

 

относно броя на заболелите, а „след около два-три месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза“.

 

„Създаването на математически модели особено във връзка с отделните региони и възрастовото разпределение на населението в тях биха дали ценна информация, която да вземем при редица решения, а именно пренасочване на медицински специалисти и ресурси за справяне с епидемията“, отбеляза ген.- майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.


Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи две добри новини: „Първата е, че от днес в още две фабрики в България стартира производството на защитни костюми по 200 костюма на ден. Втората е, че 8000 маски за лекари ще бъдат осигурени.


Главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението: „Какво сме разпределили дотук - високоспециализирани маски за лекари, които работят в болници с коронавирус. 38000 броя те са разпределени чрез 28 мрежи в страната еднократни маски. 79000 броя, от които 47 хиляди за болниците и 32000 за държавните институции, които работят с граждани предимно на граничните пунктове“.

 

Той информира и за още

 

милиони маски и защитни облекла, калцуни, очила, които ще пристигат у нас

 

както от български производители, така от Русия, Катар и най-вече от Китай.

 

Коментари