Публикация

КОРОНАВИРУСЪТ! Няколко добри новини

 

Какво знаем до момента.
Коронавирусът е РНК вирус и предизвиква вирусна инфекция основно на дихателните пътища и се предава по въздушно- капков път. Първите случаи са открити в края на ноември 2019г в град Ухан, Китай. Вирусът е с контагиозност /заразност/, подобна на грипния, но клиничната картина се появява няколко дни по- късно и самата инфекция е малко по- продължителна от обикновения грип. Англичаните са изчислили, че средно се заболява 5,1 дни след контакт. 80% от болните прекарват инфекцията леко- температура, кашлица, разкършеност, гърлобол, сополи /а, бе класически грип/, като не всички тези прояви са задължителни. Това е първата добра новина.
Самият вирус не е от най- издръжливите- във въздуха при нормални атмосферни условия /нито много студено, нито много топло/ може да издържи до 3 часа, на медни повърхности-до 4 часа, на картонени и пластмасови повърхности- до 24 часа. Температури над 30 С го убиват почти веднага, както и дезинфектанти, съдържащи алкохол 60- 77 градуса. Това е втората добра новина.
Хората в риск са: възрастни над 60 години, страдащите от сърдечно- съдови заболявания, диабет, хипертония, белодробни заболявания, онкологични заболявания- в тази последователност.
Броят на доказаните случаи в Европа надмина броя на случаите в Китай.

 

Какво се казва, а не е истина.
Най- страшната новина- коронавирусът е с малко по- голяма смъртност от грипа.
Към момента /19.03 сутринта/ според worldometers.info в света има 220 199 доказани случая на коронавирус, 85 769 оздравели, 8 982 починали /4%/, 125 448 активно болни, от които 6 825 в сериозно или критично състояние /5%/.
И тука следват добрите новини. Американците считат, че броят на действително заразените /не е равносилно на заболели/ е 5-10 пъти по- голям. Което означава, че смъртността е съответно 5-10 пъти по- ниска от показаната. Отделно от това, американците си имат правителствена агенция – CDC, за контрол и превенция на заболяванията. Според тази агенция през сезон 2018- 2019г само в САЩ от обикновен грип са починали 34 157 американци, а през предишния сезон 2017- 2018г- 61 000 американци. Да напомня- дотук от коронавирус за 4 месеца в целия свят са починали 8 982 пациенти. Това е третата /може би/ най- добра новина- смъртността на коронавируса е значително по- ниска от обикновения грип.

 

Кое не е ясно.
Български вирусолози, инфекционисти и епидемиолози прогнозират, че пикът на заболеваемостта ще се постигне при заразяване на 50-60% от населението и оттам ще започне стихването на инфекцията. В Китай преди седмица обявиха, че пикът при тях е преминал. Това е четвъртата добра новина. През последните няколко дни новите доказани случаи са 18- 34 на ден. Общият брой доказано заразени пациенти в Китай е по- малко от 81 000. Ако се доверим на американците и приемем, че реалният брой на заболелите е 10 пъти повече, то с още по- голямо приближение нека приемем, че заразените китайци са 1 млн. човека. Но колко е 1 милион на фона на 1,4 милиарда- толкова малко, че няма да напиша цифрата от страх да не объркам десетичната запетая. При южнокорейците числата са подобни. 8 565 доказано заразени при 52 милиона население. При тях също броят на заразените бързо пада. Т.е., пикът на заболяването при първите две обявили епидемия от коронавирус в света държави е достигнат при заразяване на далеч под 1% от населението. И това мисля, че е петата добра новина- искрено се надявам епидемията в България да стихне бързо, без да порази много хора.
Не всичко е в розово, обаче. Защо в Италия смъртността е толкова висока- над 8% на база доказано заразени /да не бъркаме с реално заразени/? В същото време в Германия смъртността е 0.2% на база доказано заразени, във Франция- 2,9%, в Австрия- 0.3%, в Швейцария- 1%. Казват, че в Ломбардия преобладава възрастно население с придружаващи заболявания. Възможно е. Имам малко по- особено обяснение. Според мен, при препредаването на коронавируса от човек на човек той губи от своята реактивност. За съжаление около 20 януари 2020г италианците пропуснаха самолет с китайски туристи точно от Ухан в разгара на епидемията в Китай. Твърде вероятно е, в Италия те да са разпространили „оригиналния“, силно реактивен щам. Не знам.

 

Кога коронавирусът ще изчезне от България.
Надявам се да е скоро. За да може да се направи правилната прогноза, математичният модел трябва да се „захрани“ с правилните данни. А те идват от:
1. Анамнеза и статус- диагностицира болните от инфекциозни заболявания. Не отдиференцира болните от коронавирус. Не отдиференцира здравите носители на коронавирус.
2. Изследване на вирусна РНК /PCR изследване- най- точният метод за доказване на носителство; изследва се натривка от носен канал или гърло/- показва заразеност с вируса. Не показва в кой стадий на развитие сте- инкубационен период /здрави сте и вероятно ви предстои да се разболеете/, в разгара на инфекцията /ако сте болни или при липса на клиника- сте здрави носители/, оздравителна фаза /оздравявате или няма да се разболеете/.
3. Изследване на антитела IgM и IgG- вземане на кръвна проба. Първите показват остра инфекция- появяват се 7-8 дни след заразяването. Вторите са паметови антитела и показват наличието на изграден имунитет, появяват се след 20-ия ден на заразяване. Не показват наличие или отсъствие на клинична картина, нито носителство на коронавирус.
При задължителното съчетаване на трите начина на изследване ще се получи правилната епидемиологична картина на разпространението на коронавируса в България. За целта е необходимо изследването на около 1000 човека, избрани на случаен принцип и изследвани и с трите метода. С получаването на резултатите на тези 1000 човека специалистите ще могат значително по- прецизно да дадат своите прогнози.
А, дотогава- спазвайте хигиенните предписания и използвайте добрата възможност да обърнете повече внимание на децата и на любящата половинка.

Останете здрави!

19.03.2020 д-р Цветан Диманов

Коментари