Публикация

Фолиевата киселина трябва да се пие допълнително от бременните, в храната се губи

Фолиевата киселина трябва да се пие допълнително от бременните, в храната се губи

Добре е бъдещата майка да качи до 8 кг според европейските стандарти, съветва акушер-гинекологът д-р Елица Иванова

 

Д-р Иванова, младите българки подготвят ли се, планират ли майчинството?

 

В днешно време жените не бързат да станат майки. Предпочитат първо да завършат образование и да постигнат кариерно развитие и чак на 30 години започват да обмислят създаването на семейство.

 

Обикновено бременността не е случайна, тя е планирана. Съвременната българка чете много, по-подготвена е, търси консултация със специалист често.

 

За да роди здраво бебе, какви стъпки трябва да предприеме първо жената?

 

Първо трябва да си направи профилактичен гинекологичен преглед, с цитоманазка, микробиологично и ултразвуково изследване. Ако досега жената не е имала проблеми и резултатите от скрининга са добри, тя може да започне опити за забременяване.

 

д-р Елица Иванова
д-р Елица Иванова

 

 

При съпътстващи заболявания и провеждането на  лекарствена терапия планираната бременност трябва да се обсъди със съответния специалист.

 

 

Имам пациентки на антидепресанти, с проблеми на щитовидната жлеза.

Само лекар може да смени или прекрати терапията, както и да даде правилна оценка на

състоянието на жената, за това дали тя може да зачене, износи и роди здраво бебе.

 

Кои фактори могат да затруднят зачеването?

 

Обикновено причините за безплодието при жените са хормонални. Зачеването може да се забави заради проблеми с щитовидната жлеза, инфекции.

Напоследък все по-често в практиката си срещам млади жени - на 36-37 години, които никога не са забременявали, но са с изчерпан яйчников резерв. Това е много обезпокоително.

 

В тази връзка колко често жената трябва да посещава гинеколог, дори да не планира бременност?

 

Ако всичко е наред в изследванията, менструациите са редовни, жената няма заболявания, един път в годината е достатъчно. При проблем с цитонамазките, при конизация на маточната шийка, ерозии, ранички, е добре на 6 месеца да се посещава гинеколог.

 

Откога бъдещата майка трябва да започне да живее здравословно?

 

На бъдещите майки често казвам, че бременността е нормално физиологично състояние, а не заболяване. Това, че са бременни, не значи, че са инвалиди, както някои се опитват да се държат. Важно е да се откажат от вредните навици като цигари и алкохол. Спокойно могат да си пътуват, без обаче да се прекалява.

 

Правила за здравословна бременност

 

Как трябва да се храни бременната?

 

Бъдещата майка трябва да се храни балансирано, редовно – не като повечето от нас, работещите – само вечер. Най-добре приемът на храна да е три пъти – сутрин, на обяд и вечер, без да се прекалява с количествата. В менюто да са широко застъпени плодовете и зеленчуците, а тестените продукти, сладкишите и висококалоричните храни – да се избягват.

 

Колко килограма е препоръчително да наддаде жената през този период?

 

Добре е до 5-ия месец, или до 20 гестационна седмица, килограмите почти да не се променят. За цялата бременност е препоръчително да се наддаде до 12 кг, дори според европейските стандарти - до 8 кг. Смята се, че цялата бременност тежи горе-долу толкова - средно тегло на бебето - 3 кг, 1 кг става плацентата, 1 кг - околоплодна течност, и матката – или общо 8 кг. Жената в никакъв случай не трябва да се храни за двама.

 

Но бременността не е и време за диети. Много жени се притесняват да не наддадат прекалено много на тегло. Не е необходимо да консумират на закуска баници и кифли, а нещо лекичко - например мюсли, овесени ядки, на обяд – супа, готвено, риба, пилешко, телешко. На някои, като забременеят, не им се яде месо. Няма нищо фатално в това. Имам и пациентки вегетарианки - при тях не се променят кръвните изследвания, килограмите са в норма, нямат никакъв проблем с бременността. Те си набавят нужните витамини чрез плодове, зеленчуци, ядки.

 

През бременността може ли да се пие кафе? Ами билкови чайове?

 

На бременните с ниско кръвно им е позволено да пият до 2 кафета на ден – сутрин и следобед.

 

През бременността кафето не е забранено

 

Може да приемат съвсем спокойно всички видове чай, без черен и зелен.

 

Ами да се спортува?

 

Жените могат да спортуват, освен ако бременността не е патологична. Има специална йога за бременни, плуване. Може да карат и колело, но по равна повърхност, а не по планинска.

Фитнес с натоварващи коремната преса упражнения е добре да не се практикува.

 

Необходимо ли е да се приемат допълнително витамини и добавки, или веществата в храните са достатъчни?

 

За правилно развитие на бебето е необходимо да се приемат и витамини, които не могат да се осигурят с храната.

 

Най-важна е фолиевата киселина (витамин B9). Приемът ѝ е добре да започне още преди зачеването или веднага щом жената разбере, че е бременна. Тя трябва да се дава като добавка, много трудно се запазва в храните, които приемаме (спанак, грах, броколи, овесени ядки), защото лесно се разрушава от светлина, топлина и термична обработка.

Липсата на достатъчно фолиева киселина може да забави развитието на зародиша, на мозъка му, има риск от дефекти на невралната тръба, особено спина бифида.

 

През бременността се препоръчва и прием на витамин Д3. Недостигът му може да доведе до нарушения в скелетното развитие на плода, рахит, имунен дефицит.

Йодът е друга съставка, която е много важна за бременните, дори и в малки количества. Неговият недостиг може да се отрази на образуването на щитовидните хормони.

За правилно протичане на бременността са необходими и омега-3 мастни киселини (за развитие на сърцето, имунната система, мозъка на бебето), както и витамин Е в малки количества.

 

На моите пациентки препоръчвам „Огестан“. Препаратът съдържа всички необходими витамини за бременната в точното количество: 400 μg фолиева киселина, омега-3 мастни киселини, от които 200 DHA, витамин Д3 - 5 μg, йод – 150 μg, витамин Е - 10 μg.

 

 

 

 

На пазара се предлагат много комбинирани витамини за бременни, но от някои се качват доста килограми. От „Огестан“ не се пълнее, апетитът на бременните не се повишава, може да се пие до раждането.

 

В заключение какви съвети бихте отправили за успешна и щастлива бременност?

 

На първо място препоръката ми е жената да чете само достоверни източници, да се доверява на лекари, а не на форуми. Бременността е нормално физиологично състояние, бъдещата майка трябва да се наслаждава на този период, да живее спокойно, а не да се обременява психически от това, което е видяла в интернет или ѝ е казала една колежка.

 

А при кои състояния трябва да се търси незабавно лекарска помощ?

 

Най-спешно е, ако жената прокърви. Специалист трябва да се търси и ако има болки, стягане, контракции или в по-късна бременност не усеща движението на плода.

 

*д-р Елица Иванова приема пациенти в 17 ДКЦ - София.

 

Интервю на Татяна Вълкова

Коментари