Публикация

СЛК: Да се наложи пълна карантина в София

СЛК: Да се наложи пълна карантина в София

Столичната лекарска колегия на БЛС настоява да се въведе пълна карантина в София, за да се ограничи разпространението на коронавирус.

От колегията призовават да се забрани напускането на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от столицата

От Управителния съвет на организацията са изпратили становище до президента, премиера, председателя на Народното събрание, здравния министър, главния прокурор и до началника на Националния оперативен щаб.


Публикуваме позицията без редакторска намеса:

 

Ние от Управителния съвет на Столичната лекарска колегия на БЛС се обръщаме към Вас, за да благодарим за взетите до този момент мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и за цялостната организация.


По наблюдение на СЛК на БЛС обаче те не се спазват достатъчно от населението на София. Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина, не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължават да работят.


Намираме, че

дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях

Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек.

Политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР

за овладяване на тази извънредна ситуация.


Ние, лекарите от Управителния съвет на Столичната лекарска колегия на БЛС, заявяваме най-категорично, че независимо от обстоятелствата имаме пълна мобилизация, по местата си сме и ще продължим да го правим. Ние, лекарите от Управителния съвет на Столичната лекарска колегия на БЛС, ще продължим да се грижим за населението, дори когато хората не проявяват нужните отговорност и грижа към себе си.


Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична лекарска колегия на БЛС, следваме и ще следваме Хипократовата клетва и съвестно ще правим всичко, което трябва и зависи от нас, в името на хората.

За да преборим COVID-19 обаче, трябва да сме единни, солидарни и дисциплинирани

Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19.

Нека по възможност ограничим износа на суровини

 

и насочим усилията си към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19.

Чуйте ни, чуйте опита на тези, които са на първа линия

В кризисна ситуация всички тежки и сериозни мерки винаги са оправдани, защото те са животоспасяващи.

 

Управителен съвет на
Столична лекарска колегия на БЛС

Коментари