Публикация

Бойко Борисов: Имаме готовност за производство на медикаменти на хининова основа

Бойко Борисов: Имаме готовност за производство на медикаменти на хининова основа

Българските фармацевтични производители имат готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа.


Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб.


Проф. Петров докладва на премиера за

положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“

при лечението на болни от COVID-19. Той цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус, информира правителствената пресслужба.


Вследствие на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички

необходими мерки

във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа.


Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че

държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители

и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“.

 

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе

среща с български производители и представители на БАН

на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат. Премиерът Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

Коментари