Публикация

50% от пациентите с COVID-19 реагират с хипертония и главоболие

50% от пациентите с COVID-19 реагират с хипертония и главоболие

Доц. Георги Попов, зам. началник на ВМА-София и началник на катедра Инфекциозни болести, е един от лекарите на първа линия в борбата срещу COVID-19. В ръководената от него клиника е най-големият бройт пациенти с това заболяване. В интервюто той разказва за клиничното протичане на инфекцията, възможните симптоми, усложнения и лечение. Към момента на публикуване на интервюто вече трима пациенти бяха обявени за излекувани от новия коронавирус.

Доц. Попов, какво е състоянието на пациентите, които в момента се лекуват във ВМА?

Имаме общо 14 пациента с коронавирусна инфекция, които са в болнична обстановка в средно тежка клинична форма и 26 души, които са на домашно лечение в лека клинична форма. Състоянието им е относително стабилно. Тези, които бяха приети в самото начало на епидемията, вече са в много добра кондиция. На трима от тях днес предвиждаме контролни изследвания, за да се уточни дали вирусът се е изчистил и да преценим дали да ги освободим за домашна карантина.

 

Само двама от хоспитализираните болни са по-проблемни. Единият е на възраст над 60 г. с придружаващо кръвно заболяване и беше в средно тежка към тежка клинична форма. Вторият, приет вчера вечерта е в тежка клинична форма, с дихателна недостатъчност и ниска сатурация на кислорода. Ако не настъпи подобрение, обмисляме интубация в близките дни.

Наложи ли се обдишване при други?

Не. Разполагаме общо с 4 апарата за механична вентилация, но при нито един пациент до този момент не се е наложило. 

Във вашата клиника в момента е най-богатият клиничен опит по отношение на COVID-19. Кои други заболявания, фактори са предпоставка за по-тежко протичане на инфекцията?

Първия фактор е възрастта над 60 г. При по-възрастните заболяването протича по-тежко. Второ - предхождащи белодробни хронични заболявания. Хората с астма, емфизем, хроничен бронхит по-трудно се повлияват и по-бавно се възстановяват. Трето - сърдечно съдови заболявания. Забелязахме, че много от болните реагират  с повишени стойности на артериалното налягане – около 50% реагират с хипертония, придружена с главоболие. Това не е особено учудващо, като се има предвид, че SARS-CoV-19 използва като рецептор ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ).  От своя страна АСЕ участва в ренин-ангиотензин системата, която има отношение към регулиране на кръвното налягане.

Тоест хората вдигат кръвно вследствие на самата вирусна инфекция. Да очакваме ли, че за  хипертониците ще е по-трудно?

Да, точно така. Възможно е хипертониците да са по-трудните пациенти.

Наблюдавате ли вариации на температурата? Това се посочи като характерна особеност на COVID-19.

Да, заболяването протича флуктуиращо. Пациентите, които постъпват с повишена температура, за ден-два се подобряват, но след това отново повишават температурата и състоянието им се влошава. За разлика от познатия ни грип, който протича с висока температура 39-40 градуса, възпаление на горните дихателни пътища, хрема и боли в гърлото, тези пациенти поддържат температура в стойности 37,6-37,8 градуса. Рядко стигат 38 градуса. 

Колко често се среща пневмонията? 

Пневмония има при около 30% от наблюдаваните от нас  болни. Само средно тежките към по-тежки форми развиват интерстициална пневмония. Тя има много специфичен рентгенов образ - тип матово стъкло. При компютър- томографско изследване, картината е особено специфична.

Означава ли, че промените може да се видят и с обикновен рентген? 

Да, с рентген също може да се видят. Това изследване по принцип е достъпно, но при карантинираните от нас болни имаме известни затруднения. Тези болни не могат да бъдат изпратени за рентгеново изследване в клиниката по образна диагностика, където има опасност да заразят други пациенти и лекари. Това е причината да използваме кугел- апарат, правим при нас снимката, а после тя се разчита в Катедрата по образна диагностика.

Какво споделят пациентите - какви са били първите им симптоми? Веднага ли са разбрали, че е този вирус?

Те самите се ориентират по епидемиологичните и клинични данни. Много често идват от луксозни френски или австрийски ски курорти. Посещението на тези ски курорти се явява един от интересните епидемиологични моменти. Оплакват се от кашлица и температура. Това ги насочва да ни потърсят за диагноза. Вторият поток са пациенти,  контактни на вече доказаните болни със или без специфична симптоматика.

Имате ли достатъчно предпазните средства за лекарите във ВМА?

Ние имаме готовност много отдавна за тази ситуация. Закупихме предпазни материали, още преди те да изчезнат. Във ВМА работим по въпроса от 26 януари, когато хоспитализирахме първите студенти, върнали се от Ухан. Веднага направихме разчети, колко предпазни средства са необходими всекидневно и за три месеца напред. Вече имаме и новите защитни облекла, изработени от българска фирма. Те са изключително леки, не изпотяват и с тях се работи много удобно.  

За колко време очаквате пациентите да се изчистят от вируса?

Минималният период е 14 дни, средният 20 дни, а максималният е 37 дни, наблюдаван при пациент в Китай. Днес един от пациентите даде отрицателна проба. След 24 часа правим нова и ако тя се повтори, ще го изпишем за домашна карантина. 

В последните дни се говори много за приложението на хлорокин. Прилагате ли този или други препарати?

Хлорокин фосфат се прилага само при един наш пациент, който сам си го набави от чужбина. В българската аптечна мрежа този медикамент не е наличен.  Хлорокин фосфат заедно с азитромицин е най-предпочитаната комбинация напоследък. Втората възможна комбинация е лопинавир и реминавир с търговското име калетра, но наскоро излезе публикация в която се опровергава ефекта на тази комбинация. Добрите отзиви за антиретровирусните препарати също бяха отречени в последните научни публикации. Доста спекулации има по този въпрос. Няма нещо категорично към момента. Все пак на този етап хлорокин фосфат е най-ефикасното достъпно лекарство и при наличност сме готови да го прилагаме при средно тежките и тежки клинични форми. 

В момента това лекарство е изкупено в съседните страни. Чува се, че някои се канят да го вземат дори превантивно. Как ще коментирате?

Няма смисъл да се приема превантивно. Не е необходимо да се прилага, дори и при по-леките  случаи. Няма разработени медикаменти за специфична и неспецифична профилактика. Все пак очакваме да бъде внедрена ваксина, но не по-рано от една година.

 

Автор Илияна Ангелова


 

Ако сте медицински специалист, регистриран в платформата, можете да се включите в активните дискусии по темата:

 

 

 

Коментари

Ако изследваме Ig M и  Ig G  на пациенти с респираторни оплаквания , както  и С реакт протеин бихме ли се насочили за диагнозата ,ако не можем да извършим специфичния тест за  Covid 19 ? /PCR  или тест за антитела /

Ами използвайте УЗ на белия дроб, вместо ренген.