Публикация

Край на мъжките преструвки при настинка

Изследователи твърдят, че съвсем скоро ще могат да правят разлика между истински грип или настинка и преувеличенията на някои мъже чрез прост кръвен тест.


Той ще може да се използва за ускоряването на диагностиката и прилагането на лечение.

Откритието ще може да предскаже появата на пандемия, но също така ще сложи край на явлението „мъжка настинка”, при което някои представители на силния пол преувеличават действителното си състояние при настинка, за да получат повече съчувствие.

Според специалисти техниката може да помогне за ограничаване на прекалената употреба на антибиотици, тъй като понякога лекарите са свръх предпазливи към разпространението на вирусните инфекции.

Проучването анализира кръвни проби на иначе здрави хора, които са били изложени на респираторни инфекции, включително риновируси, причинители на обикновената настинка и грип.

Екипът е открил, че всяка вирусна инфекция стимулира организма да произвежда много специфичен набор от молекули, които могат да бъдат открити в кръвта.

Записването на различните „кръвни подписи” на всеки вирус в база данни и използването им за сравнение с проби от болни пациенти дава точност на теста до 95%.

 Тестът действа напълно различно от настоящите диагностични методи, тъй като анализира имунната реакция на всеки отделен индивид, а не на самите микроорганизми.

Новият тест ще позволи на пациентите да имат по-бърз достъп до антивирусни препарати и други терапии.

Коментари