Публикация

Безплатни стоматологични прегледи и консултации в цялата страна

От 1 до 31 октомври стоматолози от цялата страна ще преглеждат безплатно и ще дават съвети за лечение и поддържане на добра устна хигиена.


Инициативата се осъществява от Българския зъболекарски съюз с подкрепата на „Колгейт”. В нея ще се включат около 1000 специалисти, чиито имена ще бъдат публикувани на сайта на съсловната организация - www.bzs.bg.

Тази година кампанията ще премине под мотото „0 (нула) проблеми в устната кухина”.

„Избрахме октомври, защото отпускарският сезон е приключил, учебната година вече е започнала и можем да се фокусираме върху целите: да се повиши хигиената на устната кухина, да се затвърдят знанията за важността на профилактиката и с това да се подобри оралното здраве на българите.

Лекарят по дентална медицина може да помогне не само с редовни зъбни интервенции, а и като учител и мотиватор на техники за четкане и използване на зъбен конец, с препоръчване на подходящи средства за премахване на зъбната плака, което води до предпазване от зъбен кариес и парадонтални заболявания”, посочи председателят на зъболекарския съюз д-р Николай Шарков.

„Оралното здраве на българина не е особено добро. Той стана нехаен, не обръща особено внимание на зъбите си. Устната хигиена за него не е приоритет”.
Това заяви пред health.bg стоматологът д-р Маргарита Христова.

Тя отбеляза, че много малък е процентът на хората, които спазват стриктна орална хигиена, която включва редовно миене, като то не бива да продължава по-малко от три минути, правилно четкане (от венеца към зъбите) и използване на конец.

За да се избегнат усложнения, д-р Христова препоръчва поне веднъж в годината да се посещава стоматологичен кабинет.

Ако родителите не контролират устната хигиена на децата и не ги водят редовно на преглед, стоматолозите няма да могат да променят негативните показатели.
При мен идват деца на 10-12-годишна възраст, които имат 2-3 пулпита, посочи д-р Христова и допълни, че хигиената на устата е фактор не само за здрави зъби и венци, но и за здравето на целия организъм.

Коментари