Публикация

Как и кога се появяват хемангиомите? Д-р Малена Герговска,д.м., Дерматолог

Как и кога се появяват хемангиомите? Д-р Малена Герговска,д.м., Дерматолог

     При раждане, бебето е здраво както всички останали и по кожата липсват каквито и да е изменения. На третия-четвъртия ден обаче по лицето или по тялото се появява червено петънце. Не остава плоско, а се надига и започва да се разраства. Понякога процесът е неконтролируем и образуванието много бързо обхваща различна по големина площ. Има дори такива, които в зависимост от своето местоположение по тялото, могат да застрашат зрението или слуха.

    Хемангиомът е съдов тумор. Получава се от разрастване на кръвоносните съдове. Разновидностите са много и различни. Не се съветват родителите да поставят диагнозата хемангиом по интернет.
Досега лечението на хемангиомите беше трудно - с интерферон, кортикостероиди, хирургия, лазери...Лекарите изчакваха и отлагаха, заради възможните и нежелани странични ефекти.

    Преди 5-6 години науката откри ново лечение. Вече са направени достатъчно клинични проучвания и има доказателства, че то е успешно и ефективно. Откритието, което става случайно, се дължи на френски учени от дерматологично отделение на детска болница. Оказва се, че един от най-старите бетаблокери, който масово се използва в медицината, е ефективен и, че буквално „стопява“ хемангиома. Това лекарство помага дори в най-тежки случаи, когато туморът обхваща много големи площи и може да обезобразява лицето на малкото бебе.

    Лекарството вече го има и у нас, като лечението се поема от НЗОК след предварително одобрен протокол.  То трябва да се прилага задължително от специалист, защото всяко лекарство може да има странични действия, колкото и малки да са те. И, когато става дума за малки деца, трябва да сме особено внимателни.

Лечението е сравнително леко – без инжекции, като представлява сиропче, което родителите дават на бебето. И обикновено се налагат 3 консултации със специалист, който да определи дозата. Важно е обаче навреме да се потърси специализирана помощ.

   Дозата трябва да се определи много внимателно в зависимост от това колко килограма е бебето. Прилага се от 5-ата седмица след раждане до 5-ия месец. Лечението трябва да започне на време. Колкото по-рано дойде детето, толкова по-успешно може да бъде лечението. Има и много деца, на които се прилага лечението и след 5-ия месец, но тук е важна преценката на самия лекар.

    Няколко центъра у нас се занимават с лечението на хемангиоми, което обединява съвместните усилия на дерматолози и педиатри.

 

За записване на час за преглед и консултация:

Д-р Малена Герговска, д.м.

0887 989 082

www.drgergovska.com

Коментари

Анонимен
31 мар 2020 11:09

Възможно ли е това лечение да се прилага и при възрастни хора?