Публикация

Младежът, който беше транспортиран спешно от Гърция, се възстановява

19-годишният Кристиян, който в края на август беше транспортиран спешно от Гърция заради хепатитна криза и в последствие му беше присаден черен дроб, се възстановява и е в добро общо състояние.


Преодоляна е дихателната и бъбречната недостатъчност, трансплантираният черен дроб функционира нормално, съобщи Министерството на здравеопазването.

В момента пациентът е в съзнание, с напълно възстановени функции на централната нервна система.  

Трансплантацията беше извършена от екип на Университетската болница „Лозенец” след като близките на 43-годишен мъж в мозъчна смърт дадоха съгласие за използване на органите. Сърцето на донора беше присадено на нуждаещ се пациент в болница „Света Екатерина”, а двата бъбрека - в болница „Александровска”.

Младежът работел на остров Корфу, откъдето е бил изпратен в Националния център по трансплантации в Солун. Там е изяснено, че пациентът спешно се нуждае от трансплантация на черен дроб.

Гръцките власти веднага са сигнализирали по горещия телефон в Изпълнителната агенция по трансплантации. По указание на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова беше създадена организация за транспортирането на младежа от Солун до София.

Коментари