Публикация

Кои витамини са важни за бременността

Кои витамини са важни за бременността

"Огестан" e уникално съчетание от микроелементи за бременни, кърмачки и за жени, планиращи майчинство, твърди акушер-гинекологът д-р Бинка Караджова

Д-р Караджова, защо за бременните и за жените, планиращи бременност, е важен приемът на фолиева киселина?

Фолиевата киселина или наричана още Витамин В9 не се синтезира в човешкия организъм. Съдържа се в някои храни – спанак, броколи, черен дроб. Поради факта, че трудно се запазва в тези продукти, е препоръчително да се приема допълнително. При планиране на бременност, жените трябва да приемат по 400 мкг, а бременните – по 600 мкг фолиева киселина с храната. Фолиевата киселина намалява риска от артериална хипертония при бременната, а при плода – до 70% опасността от дефект на невралната тръба (спина бифида).

Каква е ролята на DHA за развитието на плода и за бъдещата майка?

Омега 3-мастните киселини и по-специално докозохексаеновата киселина (DHA) подпомагат развитието на мозъка и ретината на плода, а при бременните подобрява приема на есенциалните мастни киселини. Те са от особена важност за поддържане на здраво сърце, кости и добър метаболизъм. Не се синтезират от организма и затова е от особена важност да бъдат набавени под формата на хранителна добавка. Една от основните функции на DHA е да укрепва имунната система на организма.

По какъв начин Витамин D помага на развиващото се бебе?

Витамин D3 – това е витаминът, участващ в изграждането на костите и зъбите на плода. Предпазва от рахит и развитие на неонатална хипокалциемия (намалено количесто на калций), отпимизира калциевите запаси на майката и намалява риска от прееклампсия. Най-добрият начин за неговото набавяне е след излагане на слънце, което през зимните месеци е невъзможно. Затова е необходим допълнителен прием чрез хранителна добавка, около 5 мкг дневно.

Защо е нужен приемът на йод от бременните? Какво отношение има към плода?

Човешкото тяло не произвежда йод, а той е необходим за синтезирането на тироидния хормон, отговарящ за правилното функциониране на щитовидната жлеза, от което зависи правилното функциониране на цялата ендокринна система. Йодът има изключително значение за развитието на плода. Недостигът му може да доведе до психомоторна ретардация (умерена степен на забавено развитие на мозъчната и двигателна дейност) на бебето, както и до хипотироидизъм при майката.

Каква е функцията на Витамин Е и защо е необходимо да се приема по време на бременност?

Витамин Е е важен мастноразтворим витамин и силен антиоксидант. Като такъв, той предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсични продукти. Важен е за формирането на мускулатурата и нервната тъкан на плода и е свързан с образуването на половите хормони. Недостигът му може да доведе до анемия, мускулна дистрофия, засягане на мозъчни участъци, безплодие и ранна ембрионална смъртност. Съдържа се в растителното и животинското масло, зеленчуци, мляко, яйца, черен дроб, месо, а също така в зародиш на житни растения. Макар и в малки количества, приемът му е абсолютно необходим преди и по време на бременност и кърмене.

 

 

 


„Огестан“ осигурява на организма на бъдещата майка най-необходимото за нея и за развиващото се бебе. Тази хранителна добавка представлява уникална комбинация от 5 незаменими съставки, които са в оптимално количество, гарантиращи доброто здраве на жената и нейното дете:

 

  • Фолиева киселина - 400 микрограма;
  • Рибено масло, богато на омега-3 мастни киселини;
  • Витамин Д3 - 5 микрограма;
  • Витамин Е – 10 микрограма.
  • Йод - 150 микрограма.

Препоръчително е приемът на „Огестан“ да започне преди зачеването и да продължи през цялата бременност, както и в периода на кърмене.

 

Коментари