Публикация

Доц. д-р Валентина Мазнейкова: Всяка битка се печели с воля!

Доц. д-р Валентина Мазнейкова: Всяка битка се печели с воля!

Повдигнахме завесата на болничния комплекс МБАЛ „Света София“, за да ви дадем възможност за поглед от различен ъгъл към случващото се у нас след обявената пандемията с COVID-19. На въпросите, които вълнуват всеки от нас, днес отговаря доц. д-р Валентина Мазнейкова, управител на МБАЛ „Света София“.

 

Доц. Мазнейкова, какво се случва в последните десетина дни през погледа Ви на управител на МБАЛ „Света София“?

13 март беше денят, в който българските власти алармираха общността за започналата пандемия с COVID-19, нахлуваща и в нашата държава. Това доведе до редица непопулярни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Но някои смятат мерките за много тежки?

Взетите мерки безспорно не са леки, но в условията на среща с един вирус, за който не знаем нито много, нито достатъчно, това е неизбежно. Не е възможно повсеместното диагностициране на населението, все още има неясноти по отношение на тежестта на преболедуването на вируса от различните възрастови групи, не е ясна честотата на инфекцията, нито лечението, а няма и ваксина. Така че докато медицината не изясни всички въпросителни около коронавируса, взетите от правителството мерки са необходими.

Всички наложени мерки ли подкрепяте?

Докато не опознаем врага и не намерим сигурен начин да спечелим тази война, трябва да бъдат спазвани всички наложени от правителството мерки за ограничаването на разпространението на COVID-19. Тези мерки са видимо работещи – социална изолация, предпазване на уязвимата възрастова група, затваряне на учебните заведения, ограничаване на обществените мероприятия, стриктно спазване на хигиена, използване на лични предпазни средства и др. Всички тези ограничения са адекватни за предпазването на населението. Доказателство за това е и фактът, че още от първия ден на извънредната ситуация тези мерки стриктно се изпълняват в МБАЛ „Света София“ и нямаме нито един регистриран случай на заболял сред персонала. Нямаме и установен заразен пациент, така че и другите мерки, които изпълняваме при консултация и спешен прием на пациентите ни, се оказаха изключително ефикасни и работещи.

Въпреки извънредните мерки, броят на заразените в страната не стихва?

Да, броят на случаите в България ежедневно нараства, но трябва да отчетем положителните резултати от правилата на извънредната ситуация – процентът на тежките и смъртните случаи е нисък. Това нарежда страната ни на едно от водещите места по успешно ограничаване на пандемията.

Планирате ли още стъпки в борбата с пандемията?

Разбира се, МБАЛ „Света София“ е в пълна готовност за интензивно реанимационно лечение в оборудвана за целта зала, ако се наложи да се включим активно в битката с инфекцията.

Колко дълго ще продължи според Вас това положение?

За съжаление, никой не може да прогнозира това със сигурност. Но въведените ограничения са единственото разумно решение за борба с разпространението на COVID-19. Безспорно има сътресения в обществото, уплашени, депресирани хора, но не бива да се предаваме! Животът продължава и ние трябва да преодолеем всяко препятствие, да спечелим всяко предизвикателство, което сегашната ситуация ни налага! Всички трябва да се държим отговорно спрямо себе си и спрямо околните! Защото всяка битка се печели с воля!

 

Коментари