Публикация

Искат увеличаване на броя лаборатории, в които се обработват проби за коронавирус

Искат увеличаване на броя лаборатории, в които се обработват проби за коронавирус

Общо потвърдените случаи на COVID-19 в България към момента са 202, от които три смъртни случая и трима излекувани.


Това стана ясно от думите на генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

 

„Проведохме консултации и с министъра на здравеопазването, и с премиера за

обособяване във всяка болница на отделение за коронавирус

инфектирани пациенти и с възможности за обособяване на интензивни легла. Предстои издаването на министерска заповед. Освен това ще бъде разширен броят на лабораториите, които ще обработват проби за COVID-19 – в Плевен, Пловдив и Бургас. В столицата също ще има нов момент – с лабораторията на БАН и две частни болници”, поясни още генерал-майор Мутафчийски.

 

Той изказа благодарност към всички дарители, които помагат в този момент:

Вчера късно дойде дарението от ОББ - 200 000 лева, от Райфайзенбанк – откъдето дариха по 50 000 лева на трите болници в София, които поеха първия удар. Непрекъснато идват дарения към Министерство на здравеопазването или конкретно към самите болници. Вчера разговарях с един голям дарител, който иска да дари около 400 000 лева. Моят призив беше да помогнат на болниците, които са в провинцията. Обещаха да обмислят този вариант.

Благодари и на всички доброволци, които са се отзовали в този труден момент

„Особено ценни са те в този момент, градската „Инфекциозна болница”, знаете, има нова сграда, която не работеше, но с много усилия вече е оборудвана на 100%. Затова използвам случая чрез медиите да се обърнем към

 

пенсионирани нейни служители, студенти, доброволци, с чиято помощ да се изградят екипите, които ще поемат по-леки случаи, защото там няма интензивни легла. Има място за всеки, който иска да помогне”, заяви генерал-майор Мутафчийски.

Коментари