Публикация

Общински болници предупреждават за финансови затруднения

Общински болници предупреждават за финансови затруднения

Общинските болници предупреждават, че изпадат в тежко състояние заради намаляването на пациентите, които постъпват в тях със заболявания, различни от COVID-19.


„Това поставя под риск финансовото състояние на лечебните заведения, включително и заплащането на медиците, предупреди д-р Иван Иванов, управител на общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица“, цитиран от БНР.

Лечебното заведение е втората по големина общинска болница в страната

Обявена е и дарителска кампания за покупката на респиратори за горнооряховската болница.

 

В многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица

дейността рязко е намаляла, което означава, че ще последва значителен спад на средствата

които ще бъдат изплатени от здравната каса.

 

С оздравителните мерки, които приложи втората по големина общинска болница в страната, дълговете бяха намалени, а лечебното заведение дори излезе на печалба, успя да увеличи на няколко пъти заплатите, но сега се очертава нова криза, коментира управителят на горнооряховската болница д-р Иван Иванов.

До момента в болницата

капацитетът е запълнен под 50 %, което ще се отрази на приходите в края на месеца

„Следващият месец, ако продължат така нещата, ще бъде още по-ниска заработката, а в същото време са увеличени разходите, свързани с поддържането на по-висока степен на дезинфекция и по-често използване на лични предпазни средства“, отбеляза д-р Иванов.

Възможно е да се стигне до проблеми с доставката на лекарства и изплащане заплатите на медиците

В болницата в Горна Оряховица очакват решение от Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването. Проблемът засяга всички болници в страната.

 

Националното сдружение на общините също заяви готовност да постави проблема пред министерството на здравеопазването.


В общинската болница в Горна Оряховица

проблемите не са само финансови, а и с предпазните средства за медиците

Имаме проблеми с личните предпазни средства, както навсякъде, и приемаме с удоволствие дарения в тази посока. Не сме оставили медицински работник без лични предпазни средства, но имаме сериозни затруднения с доставката. Най-острата нужда е от маски и защитни облекла. Не мога да отрека, че няма напрежение, но за щастие нито един медик не е отказал да работи и всички осъзнават нуждата от тях в този момент, посочи още д-р Иван Иванов.

Общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица обяви

дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на респиратори

В отделението по реанимация, където ще се лекуват тежките случаи на COVID-19, има шест легла, които не са напълно оборудвани с респиратори.


„Имаме в момента два такива апарата. Единият е портативен, другият е стационарен. Стационарният, въпреки че работи и нямаме проблеми с него, той е доста амортизиран, на повече от 20 години, което би създало рискове. В реанимацията би било перфектно да имаме шест респиратора, което е доста голяма сума, но, колкото можем да вземем, дори един или два да вземем, ще бъде от полза. Цената на един стационарен респиратор в момента е 30 000 лева“, изтъкна управителят д-р Иванов.


Можете да изпращате дарения на сметката на болницата в Горна Оряховица
МБАЛ „Св. Иван Рилски" ЕООД Горна Оряховица
ЕИК: 104512579
Адрес: гр. Горна Оряховица, ул. „Отец Паисий”No:72
Телефон: 0618 / 60679
Управител: д-р Иван Иванов
Банка: УниКредит Булбанк АД, клон Горна Оряховица
IBAN:BG40UNCR 7630 1036 6987 57
BIC:UNCRBGSF

Коментари

Уважаеми колеги,струва ми се ,че сега е момента да изискаме от обществото да задели повече средства за здравеопазване, а не както е сега 4,2% от БВП, акакто е в нормалните държави 6-8% от БВП.Както и това държавата да стане коректен платец на здравни вноски за хората,за които тя внася  осигуровките,т.е. 8% от брутното възнаграждение,а не както е сега-4% върху 1/2 от мин.работна заплата за страната.Така ще влязат повече средства в НЗОК.

CredoMedia: in focus
26 мар 2020 11:30

Напълно адекватно и логично предложение, уважаеми д-р Ленков. Сигурен съм, че след шока, който преживяваме в момента, и политиците, и обществото ще преоценят какво е значението на лекарите и на всички медицински специалисти. Най-после медиците трябва и ще заемат реалното си място в социалната стълбица.

Съгласна съм с написаното.Но никъде не срещам коментари за лекарите в Медицинските центрове.Нашата работа от ден на ден значително намалява.Заплатите ни идват от направената заработка. Като няма пациенти-няма и заплата.Какво ще правим от тук нататък?

Уважаема д-р Иванова, абсолютно вярно е наблюдението ви. Ситуацията е аналогична с всички лечебни заведения, чиито принципал не е държавата. "Държавните" и общински лечебни заведения имат някакъв шанс да получат подкрепа от държавата под някаква форма. Всички останали "лоши" частни структури в здравеопазването имат "възможността" да се "спасяват" самостоятелно, като в същото време отговарят на "обществената претенция" за споделяне на тежестта по пациенти с COVID-19. Радвайте се на аплодисментите сега, защото после "загрижената" ни нация отново ще ни "поплясква".

Бъдете здрава.

Проблемът  е  повсеместен  и  все  повече  се задълбочава.