Публикация

Доц. Околийски: Скоростта на пандемията се засилва

Доц. Околийски: Скоростта на пандемията се засилва

България все още седи добре на фона на другите държави в пандемичната ситуация. Няма повод за оптимизъм в другите страни. Леталитетът в Италия продължава да бъде много висок. Да, задържа се, но хората, които са починали вчера, онзи ден, имат семейства, има голямо страдание покрай тяхната загуба. Скоростта на пандемията се засилва, това е много тревожно.


Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт, представляващ офиса на Световната здравна организация в България.


Според него

у нас тотално липсва идеята за мултисекторно сътрудничество

мултисекторен подход:

 

„Не е само здравната система, която, ако се справи, всичко ще е наред. Новият модерен подход е здраве във всички политики. Да се мобилизират всички сектори. У нас се прави опит - смел, самоотвержен, от различни области да се влезе в този втори прозорец на възможност, това означава да си купим още малко време.

 

Сега е моментът не просто да затегнем мерките, а да ги изпълняваме

 

В България има хора, които не само подценяват рисковете, а се държат провокативно спрямо тях“, изтъкна доц. Околийски.


По думите му

за да се справим с епидемията от коронавирус

не е достатъчно да сме в защита, a да атакуваме.


„Тази атака означава тестване на всички потенциално заразени хора. Тестовете са нужни, за да разберем истинския размер на епидемията и да я контролираме“, поясни експертът.


Той допълни, че сега е моментът пушачите да спрат цигарите, хората да започнат да се хранят здравословно, да спортуват вкъщи.

Има няколко научни публикации за това, че хората, които пушат, са много по-уязвими от COVID и има по-голям риск за здравето им.
Сега е моментът да си припомним нашите силни страни. Така че тази епидемия да не доведе само до тревожност и някакви негативи у нас, а да излезем по-силни от нея, допълни доц. Околийски.

снимка: БГНЕС

Коментари