Публикация

Кафето пази жените от подагра

Консумацията на четири чаши кафе на ден може да намали наполовина риска от подагра при жените.


Учени открили, че тези, които пиели редовно кафе (4 или повече чаши дневно), били с 57 на сто по-малко застрашени от заболяването.
 
От две до четири чаши намалява опасността с около 22%, но едно кафе на ден - само с 3%.

Някога наричана „болестта на кралете", подаграта засяга повече мъжете и по традиция се свързва с прекаляването с определени храни и напитки.

Хранителният режим и злоупотребата с алкохол отключват факторите, свързани със състояние, въпреки че някои хора имат генетична предразположеност към заболяването.

Тя се развива, когато пикочната киселина (естествен остатъчен продукт) не се изхвърлят правилно от организма.

По време на остра криза, ставата на палеца на крака се подува до степен, че дори допирът с лист хартия може да доведе до непоносими болки. Пристъпите могат да продължат до една седмица.

Освен ставите подаграта уврежда бъбреците и сърцето, защото в тези органи също се натрупват кристали на пикочната киселина. Медицината трудно повлиява проявите на подаграта, защото е необходимо продължително лечение чрез медикаменти и стриктна диета.

Учените не знаят защо кафето има положителен ефект, но според една теория кофеиновата напитка води до по-ниски нива на инсулин в кръвта.

Има открита връзката между високите нива на инсулин и тези на пикочната киселина.

Но кофеинът изглежда не е причината за този ефект, тъй като и бекофеиновите марки, които са били изследвани, са показали добри резултати.

Коментари