Публикация

Медицински съвет ще помага на правителството за коронавируса

Медицински съвет ще помага на правителството за коронавируса

Проф. Коста Костов представи на брифинг членовете на новосформирания Медицинския експертен съвет към правителството, чиято задача е да подпомогне държавата в борбата с коронавируса.


„Лекарите, които виждате пред вас, нямат никакво намерение да крият истината.
Ударът очаква и нас, ако не се придържаме към стриктните епидемиологични мерки. Нашата единствена цел е да направим всичко по силите си, за да излезем с най-малки загуби“, заяви проф. Коста Костов, председател на съвета, цитиран от БНТ.


Членовете на Медицинския експертен съвет са избор на проф. Костов заради доброто име и високия професионализъм.

Убеден съм, че можем да се справим, защото сме силни и можещи, изтъкна проф. Костов, който е специалист по белодробни болести.

Членовете на Медицинския съвет са:

 

Целта

на Медицинския съвет е изготвяне на алгоритми, препоръки за диагностика и лечение на COVID-19 и неговите органни инфекции.


Съветът има амбиция да създаде още по-високо доверие у обществото за предприетите мерки. Същевременно ще се опита и да засили информативността за всичко онова, което се прави в областта на медицината за справяне с коронавируса.


Представителите на новия орган ще дават по две пресконференции седмично - във вторник и в петък. Ще бъде създаден и фейсбук портал с актуална и достоверна информация.

Доц. Атанас Мангъров разясни повече за тестовете

Той подчерта, че болен с коронавирус отделя вируса в околната среда. Това се случва около 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми и 20-30 дни след края им. През това време вирусът може да бъде хванат с бързи и бавни тестове.


Какво се случва с контактите на един болен?
Едните може да са го заразили, но вече да не са в състояние да отделят вируса в околната среда. Когато на тези контактни се прави тест, не се намира нищо. За да се установи, че те са били болни, трябва да се направи серологично изследване - имунохроматографски тестове, с които се установява, че ако има антитела, това означава, че е карал коронавирусната инфекция.

Ако това не се направи - този човек е в графата отрицателен, което се случва масово.
Втората група контактни са тези, които болният е заразил. Ако той ги е заразил сравнително скоро, защото той е отделял вируса поне 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми, то тези хора няма да отделят вируса и няма как да ги хванем с нито един тест. Тази втора група, ако се изследват само с методи, с които се открива отделяне на вируса в околната среда, ще останат неоткрити. Затова са важни имунохроматографски тестове, с които можем да получим данни за това, че някой е прекарал коронавирусната инфекция. В момента у нас се правят тестове за потвърждаване на една установена инфекция, каза още доц. Мангъров.

снимка: БНТ

Коментари

Проф. Момеков, радвам се че е поканен да участва в експертния Медицински съвет за борба с Covid-19.

Голям професионалист и учен, само не му споменавайте за BG-Mamma😉