Публикация

Чупливи нокти – един от минусите след бременността

Бременността може да окаже благотворно влияние върху ноктите и те да станат по-гладки, по-здрави, да започнат да растат по-бързо. С раждането и кърменето обаче настъпва рязка промяна.


Тя може да е вследствие както на външни влияния, така и на авитаминоза, на намаляване съдържанието на калций в организма. Ноктите стават чупливи, лющещи се.

Това каза пред health.bg д-р Ася Николова, главен асистент в Катедрата по дерматология и венерология на Медицинския университет в София, сектор „Дерматологична козметика и алергология”.

Д-р Николова подчерта, че измененията обаче не бива да карат жените да изпадат в паника. Ако до 6 месеца ноктите не се възстановят, задължително трябва да се потърси дерматолог.

„Когато има каквато и да е промяна в нокътната плочка, човек трябва да се консултира със специалист. Само той може да диагностицира причината за тази промяна и да даде препоръка как да се лекуват евентуални заболявания, които са довели до нея.

Не бива да се отлага. Защото ако има тъмни петна, пигментни нарушения, бенки под нокътя, това може да се дължи както на кръвоизлив, така и на много опасен тумор – меланом”, поясни д-р Николова.

Коментари