Публикация

Стресът поразява след време

Изследователи са установили, че хората след 65-годишна възраст са пет пъти по-застрашени да умрат в рамките на шест години, ако са с високи нива на стресови хормони.


Вероятността от летален край вследствие на сърдечно-съдови заболявания, като инфаркти, инсулти и сърдечна недостатъчност, е повишена, но не и от други причини, като например рак.

Краткосрочния стрес се смята за полезен, но хроничният стрес може да доведе до увреждане на лигавицата на кръвоносните съдове.

Стресът също може да повиши кръвното налягане и холестерола, които се знае, че са вредни за сърцето. Стресираните хора са склонни да ядат по-вредни неща и са по-склонни да пушат.

Резултатите от изследването, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, показват, че участниците с най-високи нива на кортизол в урината са пет пъти по-застрашени от смърт вследствие на сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези с най-ниски нива.

Мнение по повод справянето с всекидневния стрес сподели специално за health.bg д-р Владимир Сотиров, председател на Софийското психиатрично общество.

Основен елемент от психохигиената и справянeто с вътрешното напрежение, предизвикано от обкръжаващата среда или личностни проблеми, е вентилирането му - освобождаването от стреса.

Споделянето и обсъждането са инструментите, чрез които се открива проблемът и вече може да се пристъпи към неговото решение.

Когато се говори и дискутира за нещата, които ни тревожат се постига благоприятна среда за генериране на варианти за справяне със ситуацията.

Когато човек има проблем трябва да го сподели с доверен и надежден човек, който ще му отдели достатъчно време и енергия, за да го изслуша, да съпреживее проблема и да даде съвет.

Това може да бъде професионалист (специалист по психология), приятел, близък човек и т.н.

Българинът по принцип не пренебрегва стреса като заплаха за здравето, но използва девиантни практики (нетрадиционни) - врачуване, алкохол, бързо шофиране, молитви и др. Разчита да се случи чудо или проблемът да изчезне от само себе си.

Коментари