Публикация

Най-важното, което бременните трябва да знаят за коронавируса

Най-важното, което бременните трябва да знаят за коронавируса

Скъпи бъдещи майки, във връзка с сложната епидемиологична обстановка в страната МЗ реши, че въпреки наложените ограничения, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени по време на бременност. Ако ви предстои ултразвуково установяване на вътрематочна бременност, ранен биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица) или фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица), не се притеснявайте да се свържете с вашия акушер-гинеколог/специалист по фетална медицина, за да си запишате час за преглед. Също така ако имате други въпроси, извън тези изследвания, не се колебайте да потърсете вашия лекар по телефона.

 
Другото важно нещо е ако започва раждане, имате индикации за започващ аборт и други спешни състояния, веднага трябва да потърсите медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където сте наблюдавани по време на бременността, или да позвъните на спешния номер 112.

Една успокояваща информация: според лекарите бременните НЕ са по-уязвими по време на инфекция с коронавирус и НЕ боледуват по-тежко, спрямо останалите хора.

Ако се заразите с COVID-19, докато сте бременна, най-вероятно ще развиете леки или умерени симптоми на грип/настинка. Статистиката сочи, че от 147 бременни, заразени с коронавирус, тежки симптоми са имали само 12 от тях, като състоянието на една родилка е било критично. Всички останали са прекарали инфекцията относително леко. Също така, засега няма научни данни COVID-19 да се предава от майката на плода или да предизвиква аномалии у бебето. Все още няма доказателства, че коронавирусът може да предизвика спонтанен аборт.

 

За да се предпазите от заразяване трябва да миете често ръцете си, най-малко 20 секунди, и да ограничите максимално контактите си с други хора. Ако усетите симптоми на COVID-19 като висока температура или новопоявила се непрекъсната кашлица и нямате акушерски усложнения, трябва да се свържете по телефона с вашия личен лекар.
Ако сте диагностицирани с COVID-19 и имате леки симптоми трябва да си остане вкъщи и да се самоизолирате, като избягвате контакт с други хора в продължение на 7 дена. Ако имате, обаче, по-тежки симптоми трябва да посетите болница.

 

Много жени се притесняват от раждането, ако са с доказана коронавирус инфекция.Трябва да знаете, че COVID-19 не е индикация за цезарово сечение и такова може да се извърши на базата на цялостното ви здравословно състояние.

Ако все пак изрично желаете цезарово сечение, лекарят е длъжен да се съобрази с вас. Не забравяйте, че ако ви предстои преглед при вашия акушер-гинеколог, който е в областен град, а вие не сте оттам, може да го помолите за медицинска бележка, която удостоверява спешността на посещението.


И накрая, лекарите наблягат на факта, че това е напълно нов вирус и тепърва ще се научава повече за него. Може да следите официалната фейсбук страница на Центъра по Майчино-Фетална Медицина, гр.Пловдив, където ще публикуваме най-новата информация по темата Бременност и COVID-19.

 

Коментари