Публикация

Епидемиологът д-р Валентина Цанева: До май коронавирусът в България трябва да отшуми

Епидемиологът д-р Валентина Цанева: До май коронавирусът в България трябва да отшуми

До средата на май епидемията от коронавирус в България трябва да отшуми заради предприетите навреме мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Това предполага епидемиологът и главен инфекционист на МБАЛ „Тракия" в Стара Загора - д-р Валентина Цанева.


„Надявам се с тези навреме взети мерки да пречупим разпространението на заболяването и предаването му от човек на човек, както и да намалим напрежението в здравната система".

„Всяко от познатите до този момент респираторни заболявания, като грипа, върлува средно около 10 седмици. Ако приемем, че в България епидемията с коронавирус е започнала в началото на март, би трябвало предприятите ограничителни мерки да дадат резултат и към средата на май месец вирусът да отшуми", посочи Цанева.


Тя не е съгласна с тезата на някои специалисти, че населението трябва да бъде оставено да създаде т.наречения „колективен имунитет" чрез свободно разпространение на вируса. Според д-р Цанева пример в това отношение е китайския град Ухан, от който тръгна световната пандемия, и който вече се е преборил със заразата. „Това е един над 15-милионен град, в който едва ли 70% от населението си е изградило имунитет след кризата.

Пречупването на епидемията в Китай стана благодарение именно на тези сериозни ограничителни мерки, на сериозната дезинфекция. Това спря трансмисията от човек на човек и предаването на вируса беше прекъснато. Не пламна пламна цялата страна!
Според д-р Цанева е правилно спазването на строга карантина, спазване на мерките за сигурност, за да може вирусът да изчезне колкото се може по-скоро.


Д-р Цанева е един от малкото български лекари, които са работили в Центъра за контрол на заразните заболявания в САЩ през 2003 година, когато се появява един от опасните коронавируси. Тя дори е била доброволка в един от щабовете, в които са се обработвали пробите. „Тогава инфекцията се овладя за много кратко време и дори се загуби интереса към нея. Но като сегашната пандемия с COVID-19 не е имало.


Важно е не само физическото здраве на нацията да бъде съхрането, но и да не се пречупваме психически. Трябва да бъдем добри едни към други, да се подкрепяме и да не нагнетяваме обстановката с излишна информация, съветва още д-р Цанева. Според нея тази карантина е една възможност хората да си дадат почивка от напрегнатото ежедневие и в същото време да не забравят, колко много са медиците, които в момента работят под напрежение и голям стрес.

Коментари