Публикация

А ти провери ли простатата си?

От 13 до 17 септември се отбелязва Европейската урологична седмица. Това е публична проява на информираността и се провежда ежегодно през месец септември, за да информира хората, особено мъжете над 50 години, за урологични заболявания, тяхното лечение и работата на уролога.


По инициатива на Urology.bg и с подкрепата на Българската Асоциация по Урология, Нефрология и Трансплантология (БАУНТ "УРОНЕТ"), както и European Association of Urology, стартира публична кампания, наречена "Не чакай...!", която цели да повиши вниманието на мъжете над 50-годишна възраст към проблемите, свързани с простатата и в частност рака на простатата.

Целта на кампанията е да даде гласност на това социално значимо заболяване, с което да се постигне по-добро ниво на ранна диагностика и оттам по-голям шанс за излекуване.

Българинът често подценява простатата си, не посещава редовно лекар и дори прибягва до самолечение. Това води до увеличаване на случаите на късно диагностициране и невъзможност за прилагане на успешно лечение.

Срамът и прикритите симптоми са сред основните причини, поради които много мъже не търсят медицинска помощ, когато изпитват урологични оплаквания.

Ракът на простатата е заболяване, което може да се лекува или контролира единствено и само в случаите, когато е открит рано и навреме. Ранната диагностика е от жизнено важно значение за успеха от приложеното лечение.

Статистиката сочи, че:

- Ракът на простатата е втората водеща причина смърт от онкологични заболявания в западния свят;

- Всяка година 382 хиляди нови случая на рак на простатата се откриват само в Европа;
- Това е 11,9% от общия брой на новооткритите случаи на рак;

- Повече от 50% от мъжете над 50 години са с урологични оплаквания поради доброкачествени състояния.

- Еректилната дисфункция (ЕД) е сериозен проблем сред мъжете по целия свят. Близо 42,8 милиона мъже се очаква да страдат от ЕД в Европа само през 2025 г..

*Снимката е част от кампанията "Не чакай...!"

Коментари