Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза

От 13 до 17 септември ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза във всички 28 областни специализирани лечебни заведения в страната по повод „Седмицата на отворените врати”, съобщи Министерството на здравеопазването.


Всеки желаещ да се прегледа за заразното заболяване ще попълни анкета за оценка на риска от заразяване с туберкулоза и при необходимост ще бъде приет и консултиран от специалист по белодробни болести.

„Седмицата на отворените врати” за безплатни прегледи се организира от Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Кампанията се провежда за трети път през тази година, като част от дейностите на Програмата за активен скрининг за риска от туберкулоза.

Резултатите от последните кампании отчитат траен интерес към инициативата и свидетелстват за увеличаване на обхвата на дейностите, свързани с превенцията на заболяването в страната.

През декември 2010 г. в рамките на Програмата „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” отново ще бъдат организирани „Седмица на отворените врати”.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.


Коментари