Публикация

В болница „Токуда“ вече се извършват тестове за COVID-19

В болница „Токуда“ вече се извършват тестове за COVID-19

Аджибадем Сити Клиник Болница вече разполага с всички възможности за лабораторни изследвания за доказване на COVID-19 инфекция.

Препоръчва се тестовете да се правят след консултация и назначение от лекар

поради спецификата им и уместността на използването им в зависимост от времето на заразяване с инфекцията, наличието на симптоми и други особености.

PCR (Polymerase Chain Reaction) тестът е златен стандарт за установяване на инфекция с коронавирус

За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон чрез натривка от гърлото, сливиците или зачервени участъци и от двете ноздри. Пробите се вземат в специален изнесен пункт в двора на болницата, до който водят обозначителни табели. Не е необходимо влизане в сградата на болницата. Срокът за получаване на резултати е 48 до 72 часа в зависимост от необходимостта от потвърждаване на положителните резултати и натовареността на лабораторията.

За вземането на гърлен/ носен секрет за PCR тест, пациентът трябва да подпише Декларация за информирано съгласие

която можете да попълните на място или предварително, като изтеглите оттук


Важно е да се знае, че изследването на безсимптомни пациенти е вероятно да даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, защото в началото на заболяването броят на вирусните частици може да е недостатъчен.

 

Вторият вид тестове са т.нар.

бързи кръвни тестове, които измерват наличието на IgM и IgG антитела срещу COVID-19 инфекцията

При това изследване трябва да е минало определено време след заразяването - 2-3 седмици, за да се открият антитела, в противен случай резултатът може да е фалшиво отрицателен. Предимство е бързината на теста - резултатите са готови в рамките на два часа. Наличието на антитела може да докаже и преминала вече инфекция.


Кръвните тестове се извършват с вземане на капилярна кръв в манипулационната на Клинична лаборатория на първи етаж в болницата. Тестът може да се направи и от венозна кръв, ако са назначени едновременно и други изследвания - например ПКК, CRP.


Преди вземане на проби и при двата теста е необходимо пациентите да отговорят на няколко скринингови въпроса: какъв е поводът за изследването, пътували ли са скоро извън страната, имат ли типичните симптоми - висока температура, кашлица, задух, имат ли рискови контакти с потенциално заразени.


За да избегнем струпването на хора,

препоръчваме ви да си запазите предварително час за извършване на тест за COVID-19 на 02/ 403 4000

Желателно е тестваните пациенти да носят лични предпазни средства и да спазват отстояние от най-малко 1 м, докато изчакват своя ред.


Препоръчително е също така пациентите да проверяват своя резултат онлайн в профилите си в платформата на Болница Токуда, където се намират и всички други техни резултати от лабораторни изследвания. При първо посещение или загубена парола, такава може да бъде заявена при регистрацията.


Пред БНТ д-р Веселина Колева, началник на Клинична лаборатория, обяснява каква е разликата между PCR и т.нар. бърз тест. Вижте по-долу.

 

Коментари

Анонимен
26 мар 2020 18:35

изследвания-да,лечение на болни-не...