Публикация

Ако Сънчо не идва, не посягайте към хапчетата!

Ново изследване показва, че хората, които употребяват таблетки за сън, са с 36% по-застрашени от ранен фатален край в сравнение с останалите.

Специалистите не са правили разлика между честата употреба и тази от време на време, тъй като тези лекарства не са бонбони и не са безвредни.

Въпреки резултатите някои специалисти смятат, че макар и хапчета за сън трябва да се предписват предпазливо, те все още имат място в съвременната медицина.

Данните сочат, че когато всички други фактори са еднакви, смъртността се оказва значително по-висока сред тези, които ползват приспивателни и медикаменти срещу тревожност.  Препаратите варират от антихистамини без рецепта до силни лекарства по лекарско предписание, като валиум.

Проучването, публикувано в Canadian Journal of Psychiatry, показва, че увеличаването на риска от смърт може да се дължи на страничните ефекти от лекарствата, които могат да предизвикат инциденти заради замаяност, влошаване на координацията и др.

Таблетките могат да потискат дихателната система, което може да влоши дишането по време на сън. Това е опасно най-вече за хората с проблеми със сърцето.

Британски учени пък смятат, че твърденията са преувеличени и се омаловажават положителните качества на тези медикаменти. Най-добрата комбинация, която може да реши проблемите със съня и тревожността, е между краткосрочно медикаментозно лечение и психологична терапия.

Коментари