Публикация

Ако Сънчо не идва, не посягайте към хапчетата!

Едно хапче може да изглежда малка цена за пълноценна почивка през нощта, но канадски експерти предупреждават, че приспивателните крият риск от преждевременна смърт.


Ново изследване показва, че хората, които употребяват таблетки за сън, са с 36% по-застрашени от ранен фатален край в сравнение с останалите.

Специалистите не са правили разлика между честата употреба и тази от време на време, тъй като тези лекарства не са бонбони и не са безвредни.

Въпреки резултатите някои специалисти смятат, че макар и хапчета за сън трябва да се предписват предпазливо, те все още имат място в съвременната медицина.

Данните сочат, че когато всички други фактори са еднакви, смъртността се оказва значително по-висока сред тези, които ползват приспивателни и медикаменти срещу тревожност.  Препаратите варират от антихистамини без рецепта до силни лекарства по лекарско предписание, като валиум.

Проучването, публикувано в Canadian Journal of Psychiatry, показва, че увеличаването на риска от смърт може да се дължи на страничните ефекти от лекарствата, които могат да предизвикат инциденти заради замаяност, влошаване на координацията и др.

Таблетките могат да потискат дихателната система, което може да влоши дишането по време на сън. Това е опасно най-вече за хората с проблеми със сърцето.

Британски учени пък смятат, че твърденията са преувеличени и се омаловажават положителните качества на тези медикаменти. Най-добрата комбинация, която може да реши проблемите със съня и тревожността, е между краткосрочно медикаментозно лечение и психологична терапия.

Коментари