Публикация

Тестването за НPV трябва да се прави след 30-годишна възраст през 5 г.

Тестването за НPV трябва да се прави след 30-годишна възраст през 5 г.

По-ранен  скрининг за HPV се налага при лоши резултати от цитонамазка, биопсия и колпоскопия и през не по-често от  интервал 1-1,5 г.

Европейските препоръки за цервикален скрининг предвиждат тестуване за HPV/ЧПВ (Human papillomavirus/Човешки папилома вирус) на 5 г. след 30-годишна възраст (EU Guidelines on Quality Assurance of Cervical Cancer Screening – 2015 г.) и няма смисъл от презастраховане. По-ранно тестуване се налага  при лоши резултати от цитонамазка, биопсия и колпоскопия.

У нас много жени, уплашени от статистиките, според които България е  на челно място по смъртност от рак на маточната шийка, се тестуват много по-често, искат цитонамазка през 6 месеца... Настройката, манталитетът и очакванията на обществото, медиите и институциите налагат действия при по-ниска възрастова граница от 30 г., по-чести изследвания, обикаляне на различни лекари, биопсии и LLETZ и при дисплазия под II степен.

Това обаче не винаги е резултатно. Причините са:

  • Недостатъчен  брой и качество на цитолози и хистопатолози, което често е предпоставка за пропуски в отговорите им;
  • Оголване откъм средни кадри в системата, което влошава организацията на работата;
  • Антиваксърски настроения и недостиг на добре платен персонал за истинската профилактика-ваксинациите, в първичната и специализираната доболнична помощ, където трябва да е основната работа.
  • В доста от напредналите държави жените се преглеждат от ОПЛ с цитонамазка през 3 години, а до гинеколог и колпоскопия се стига на по-късни етапи. При това са с по-добри резултати!?

 

Връзката между HPV и рака на маточната шийка е сложна  и нееднозначна.

Наличието на HPV нe трябва да води до паника

Международно признати за еталон са два HR HPV ДНК теста: Hibrid Capture II и GP5+/6+ PCR-EIA, за които се смята, че превъзхождат добрата цитология за превенция от CIN3 (предрак). Поради факта, че доста от нестандартизираните  ДНК тестовете с повишена чувствителност (нисък cut-off) дават информация и за транзиторни инфекции,което води до хипердиагностика, има публикации, които отдават по-голямо значение на РНК тестове за експресия на вируса (E6/E7), при които еталон e APTIMA (Hologic). Важен факт, открит напоследък, е и че отрицателно ДНК в определен случай може да означава много напреднал процес, при който РНК тестът е важен.

преглед АГ

 

В Австралия започналата през 1991г. сериозна скринингова програма включва и тестуване за HPV на 5 г.  от 2017 г. Мярката надгражда безплатната ваксинация, въведена за първи път в света през 2007 г. на момичета и жени от 12 до 26 г., а през 2013 г. и на момчета. От 2018 г. е включена и деветвалентната ваксина, която покрива щамовете, отговорни за приблизително 90% от цервикалния рак (6,11,16,18,31,33,45,52,58). Комбинацията между първична превенция (ваксинация) и вторична (скрининг) се очаква към 2035 г. да намали с 50% случаите с рак на шийката и 45% смъртността от него в страната.

 

Примамливо е желанието за намеса в локалния и общия имунитет, което би помогнало за профилактика и подпомагане на основното лечение. Българката от години  настоява и за нестандартни опити за справяне с проблемите и често не толерира лекарските съвети.  Категорично бих подчертал, че тези опити трябва да не отлагат и да не пречат на установените алгоритми за профилактика, скрининг на преканцерозите и рака на маточната шийка, оперативните протоколи и постоперативното поведение.

 

В годините са правени опити за лечение на HPV носителство и преканцерози на маточната шийка с: интерферон локално, цитостатици-5FU, глобули с бензалкониев хлорид, повидон-йод, сребро, глициризинова киселина, хлорхексидин, имиквимод, подофилотоксин, трихлороцетна киселина и др.

Съществуват също пероорални имуностимулатори и имуномодулатори. За някои от тях се представят съобщения от проучвания за успехи като допълнение към основното лечение (напр.inosine acedoben dimepranol-Isoprinosine, Coriolus versicolor и др.).

Пробив при  локалните препарати с растителни съставки

специално за профилактика и лечение на HPV, с достатъчни като продължителност и резултати изпитания е новият продукт от гинекологичното портфолио на Gedeon Richter - Papilocare®  - вагинален гел, съдържащ Coriolus versicolor, Centella asiatica, NЕЕМ-екстракт, Bioecolia®, Aloe vera, хиалуронова киселина и др. Функцията му е да реепителизира рисковата част от маточната шийка – т.нар. „зона на трансформация” и да ребалансира вагиналната микрофлора, което води до блокиране и евентуално елиминиране на инфекцията. Подобряването на локалния имунен отговор в полето на действие на HPV може да се смята за добра стратегия за подпомагане на очистването от вируса.

papilocare детайли

Papilocare® е иновативен по отношение на технологията на капсулиране на активно-действащите вещества – ниозоми и фитозоми – висок клас лекарство-доставящи системи, позволяващи подобрена пенетрация и бионаличност в базалния слой на „зоната на трансформация“– на нивото на интеграция на вируса. Иновативната ниозомна технология позволява удължено освобождаване, цялостен и дълготраен ефект на Papilocare® върху цервико-вагиналната лигавица.

Papilocare® вагинален гел е подходящ:

  • За контрол и реепителизация на „зоната на трансформация“ на маточната шийка с цел намаляване на риска от атипични промени, причинени от HPV;
  • Съпътстващо постоперативно лечение за регенерация на епитела;
  • Елиминиране сухотата на вагиналната лигавица;
  • Възстановяване на нормалната вагинална микрофлора.

 

Съвместим е с кондоми и може да се използва като лубрикант.

 

Не измества общоприетите протоколи за поведение, но може да се включи като адювантна терапия на всеки един етап - профилактика, преди и след стандартно лечение с и без наличие на HPV.

 

ОЩЕ ЗА СЪВРЕМЕННИТЕ СРЕДСТВА ЗА ПРОФИЛАКТИКА МОЖЕ ДА НАУЧИТЕ ТУК >>>

                                   

 

Коментари