Публикация

Разполагаме с над 7400 легла за лечение на COVID-19

Разполагаме с над 7400 легла за лечение на COVID-19

276 са общо потвърдените случаи на COVID-19 в България. Това съобщи генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин.

Сред новозаразените има две деца – на 3 и 8 години, от Бургас, които са контактни на заболял лекар

До момента в страната са направени общо 6454 теста за COVID-19, 4800 от тях са в София.


От думите на проф. Мутафчийски стана ясно, че

вече е готов списъкът с леглата в страната, които са подготвени за коронавирус епидемията

– 7473 легла, 1137 от които са в София. Интензивните легла са 1347, от тях 518 са в столицата. 

 

„И това не е пълният капацитет на болниците, това е заповяданият капацитет – да има всяка болница легла и респиратори за такъв вид болни. За вас е ясно, че ние съобщавахме, че имаме 747 инфекциозни легла с възможности да станат 1400. На този етап леглата вече са 7473, т.е. увеличението е десетократно“, поясни началникът на Националният оперативен щаб.

Изработени са вече препоръките

за освобождаване на диагностицирани с COVID-19 пациенти, които са в добро общо клинично състояние и с подобрени клинични показатели, въпреки че не са изчистени от вируса.

Те ще престояват на домашна карантина и когато навършат 21 дни, тогава ще бъде извършена процедурата по потвърждаване. Обмисляме и идеята за препоръка, когато в едно семейство бъде установен инфектиран с коронавирус, цялото семейство да остава под карантина като вирусоносители. Тази практика е възприета на много места в света, каза още генерал-майор Мутафчийски.

Той изтъкна, вчера Министерството на здравеопазването започна

DMS кампания в подкрепа на българските медици

работещи в условията на COVID-19. Проф. Мутафчийски призова българските граждани, които имат възможност, да бъдат солидарни и да се включат в кампанията, дарявайки 1 лв. чрез изпращането на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777 за трите мобилни оператора в България (не се удържа ДДС).

 

Иначе подкрепата за болниците продължава. Вчера е сключен договор за дарение на стойност 800 000 лева от АЕЦ „Козлодуй”.

 

 

Коментари