Публикация

В лаборатория „ЛИНА“ се извършва бърз тест за изследване на антитела срещу коронавирус

В лаборатория „ЛИНА“ се извършва бърз тест за изследване на антитела срещу коронавирус

Новият коронавирус е с официално научно наименование SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2); а заболяването, което причинява, се нарича COVID-19 (Coronavirus disease 2019). Повечето хора, заразени с вируса, имат леки до умерени дихателни симптоми и се възстановят без необходимост от специално лечение. Възрастните индивиди и тези с хипертония, диабет, сърдечно-съдови, хронични респираторни и злокачествени заболявания са с по-висок риск от развитие на тежки симптоми.

 

Лабораторната диагноза на коронавирусната инфекция има две основни направления – директно доказване на вируса в материали от дихателната система и установяване на имунен отговор на човешкия организъм чрез изследване на кръвни проби. Златен стандарт за откриване на вируса е генетичното изследване чрез real-time PCR. Методът е изключително чувствителен, изисква високотехнологична апаратура и квалифицирани лабораторни специалисти. Тези особености определят високата му цена и трудната му достъпност. Имунната система на човека реагира на коронавирусната инфекция като образува антитела – белтъчни молекули в кръвта. Към настоящия момент антителата могат да се търсят чрез бързи тестове, които са приложими за широк кръг от хора. Подобни анализи играят важна роля за наблюдението на епидемичния процес и за научните изследвания.

 

Лаборатория „ЛИНА“ въведе бърз тест за изследване на IgM и IgG антитела срещу SARS-CoV-2. За извършване на анализа е необходима кръвна проба. В резултата се отразява присъствието/отсъствието на двата класа антитела, т.е. изследването е качествено, а не количествено. Тестът, който се използва в лаборатория „ЛИНА“, е одобрен за продажба в Европейския съюз и останалата част от света. По-долу е представена най-важната информация за изследването.

1.      Проби се вземат само на адрес: гр. Бургас, ул. „Стефан Стамболов“ № 73 (в двора на УМБАЛ Бургас, до Дезинфекционна станция, която се намира зад големия паркинг, вдясно от Хирургическия корпус на болницата ) в часовете 8:00-12:00 и 13:00-15:00 от понеделник до петък.

2.      Всеки пациент е длъжен да носи лични предпазни средства – маска и ръкавици.

3.      Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта, т.е. изследването не е анонимно.

4.      Цената на теста е 28 лева. Такса манипулация - 2 лв.

5.      Резултатите от теста са готови до края на работния ден.

6.      Положителните резултати ще се съобщават на РЗИ-Бургас, от чиято компетентност са по-нататъшните мерки.

 

Лаборатория „ЛИНА“ препоръчва бързия тест за антитела на следните групи.

Пациенти с остро респираторно заболяване (температура и поне един симптом на респираторно заболяване, например кашлица или затруднено дишане); с липса на друга причина, която напълно да обясни клиничната картина и с данни за пътуване или престой в държава, област или територия, за която е съобщен локален пренос на болестта COVID-19 през последните 14 дни преди началото на заболяването.
Пациенти с каквото и да е остро респираторно заболяване, които са били в контакт с потвърден или възможен случай на COVID-19 в предходните 14 дни преди началото на симптомите.

Пациенти с тежка остра респираторна инфекция, които се нуждаят от постъпване в болница и за които липсва друга причина, която напълно да обясни клиничната картина.

 

Какво означава положителният резултат?

IgM антителата се появяват в серума между 7 и 21 ден след контакт (заразяване) с болен от COVID-19.

Откриването на IgM антитела може да означава:

-          Ранен период на инфекция. Пациентът има или да няма клинични симптоми.

            или

-          Пациентът е в активна фаза на инфекция.

           или

-          Пациентът е във възстановителен период на инфекция.

IgG антителата се появяват в серума от 14 ден след контакт (заразяване) с болен от Covid 19.

Откриването на IgG антитела може да означава:

-          Пациентът е в активна фаза на инфекция.

            или

-          Пациентът е в късния или възстановителния период на инфекция.

           или

-          Пациентът е прекарал инфекцията и е оздравял.

Между 14 и 21 ден от експозицията в серума може да се намерят и двата вида антитела. Откриването на IgM и IgG антитела може да означава:

-          Пациентът е в активна фаза на инфекция.

           или

-          Пациентът е във възстановителния период на инфекция.

 

Какво означава отрицателният резултат?

-          Липса на антитела, т.е. не се установява отговор на имунната система срещу SARS-CoV-2.         

           или

-          Количеството на антителата в пробата е твърде малко (под границата на откриване от анализа).

Отрицателният резултат не изключва възможността за излагане на вируса или за инфекция с вируса!

При пациенти с подозирана инфекция с коронавирус, особено при пневмония или тежко заболяване, еднократно взета проба не изключва диагнозата и се препоръчва изследването на допълнителни проби с генетичен метод!

 

В лаборатория „ЛИНА“ работи екип от висококвалифицирани специалисти: д-р Татяна Николова - вирусолог, доц. Сашка Михайлова - микробиолог и биолозите Красимира Чернаева и Виктория Пенева. Консултант е доц. Цветан Велинов - микробиолог, член на Общинския кризисен щаб и Декан на Медицинския факултет в Бургас.

 

Снимка: интернет

Коментари