Публикация

Скрининг за деменция още на 25?

Хората още на 25-годишна възраст могат да бъдат тествани и лекувани за деменция - години преди да се развият симптомите при болестта на Алцхаймер, която е свързана с начина, по който мозъкът използва захар, за да произвежда енергия.


Протеините, наречени амилоидни плаки, които се натрупват в мозъка на страдащите от деменция, се смята, че са свързани с появата на симптоми като загуба на паметта и влошаването на умствените способности.

Новите изследвания показват, че има връзка между производството на плаки и отделен процес, чрез който мозъкът превръща захарта в енергия (аеробна гликолиза).

Тестовете с млади хора, чиято средна възраст е 25 години, са установили, че аеробната гликолиза е особено висока в същите области на мозъка, където амилоидните плаки се натрупват при по-възрастни пациенти, включително страдащите от алцхаймер.

Резултатите предполагат възможна връзка между процесите за производство на енергия при младите хора и по-късното развитие на деменция.

Според учените откритието може да доведе до разработването на нови методи за лечение. Хората, които вече имат образувани плаки, дори в минимални количества, ще могат да се лекуват в много по-ранен стадий.    


Коментари