Публикация

Не пренебрегвайте детската кашлица

Не пренебрегвайте детската кашлица

Една кашлица би могла да обезпокои родителя, друга - специалиста. Важно е да се знае, че силата и честотата на кашлицата нямат връзка с тежестта на заболяването. Може детето два пъти да се изкашля през деня, но да има тежка пневмония, и обратно – честа и силна кашлица, но да е признак на леко заболяване.


Това пояснява д-р Жени Стоичкова, детски пулмолог от Бургас.

 

Децата са особено чувствителни към околната среда. Те могат да започнат да кашлят и без да са болни

Кашлицата е защитен механизъм, начин дихателните пътища да се избавят от някакво дразнене, причинено от болестотворни микроорганизми, секрети, чужди частици, химични вещества. Тя облекчава дишането и сама по себе си не е заболяване, но може да бъде сигнал за здравословен проблем.

 

Причините за кашлица при децата са много:

- инфекции на горните и/или долните дихателни пътища;

- астма;

- алергии;

- излагане на цигарен дим, на сух или мръсен въздух;

- гастроезофагеален рефлукс;

- попадане на чуждо тяло в дихателните пътища;
- заболявания – муковисцидоза и други.

 

При всички положения кашлицата е сигнална лампа, че нещо в дихателната система се случва и тя реагира

Като най-честа причина обаче могат да се изтъкнат инфекциите на дихателната система.

Защитният ефект на кашлицата зависи от състоянието на имунната система, на лигавицата на дихателните пътища, температурата, влажността и замърсеността на въздуха, подчертава д-р Стоичкова.

 

 

 

 

В студените месеци разходките на открито са ограничени, децата прекарват повече време в затворени пространства, които са добре затоплени, но невинаги проветрени. Това според д-р Стоичкова е предпоставка за предаване на инфекции и за изсушаване на лигавиците на носа и устата.


За да отговори адекватно с кашлица, която ще е само защитна, но няма да премине в болест,

лигавицата трябва да е в оптимално добро състояние

със съответната влажност, с нормално отделяне на секрети. Ресничките, които покриват цялата повърхност на респираторния тракт, трябва да имат възможност да се движат, за да изкарват патологичните секрети и микроорганизми.

 

Кашлицата трябва да бъде контролирана, облекчавана

и е редно да се стимулира нейният защитен ефект, отбелязва д-р Стоичкова.


За профилактика на дихателните органи може да се правят промивки на носа с физиологичен разтвор или с препарати, съдържащи морска вода. При деца с хронични заболявания на дихателните органи това промиване е задължително, а през зимата е препоръчително и за всички. Добре е да се правят и инхалации с билки, да се консумират билкови отвари. Така се отмиват бактериите и вирусите.


Кашлицата може да бъде суха, дразнеща, може да бъде влажна, с отделяне на различни видове секрети. Много е важно тя да бъде съотнесена към общото състояние на детето - дали е отпаднало, дали се храни, има ли температура.


При прегледа трябва да се изясни епидемиологичната обстановка, времето на поява на кашлицата, нейната продължителност, повлияването от приложеното лечение и евентуална промяна в динамика. Необходимо е да се уточни има ли връзка кашлицата с различни ситуации - хранене, сън, физическо усилие, вдишване на алергени, аспирация на чужди тела и т.н.

 

 

Билкови сиропи за кашлица

 

До консултацията с лекар може да се ползват различни продукти

които се продават без рецепта - хомеопатични препарати и билкови изделия


„Известни са много растителни екстракти, използвани при кашлица. Те стимулират секрецията, улесняват откашлянето, намаляват бронхиалната обструкция. Такъв е примерно „Ен-Ти-Тус”, аюрведичен продукт, съставен от седем билки под формата на стандартизирани екстракти. Има още много натурални продукти, които биха могли да облекчат кашлицата до уточняване на причината й от специалист“, допълни д-р Стоичкова.

 

Коментари